Sassoli
Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli. PHOTO: © European Union-EP.

David Sassoli: Obávame sa o budúcnosť, v ktorej sa vytratí európska solidarita a komunitárny spôsob rozhodovania

Poslanci budú vo štvrtok od 9.30 hod. diskutovať s predsedami Európskej rady a Komisie Charlesom Michelom a Ursulou von der Leyen o výsledkoch júlového samitu lídrov členských štátov EÚ.

Parlament na mimoriadnu plenárnu rozpravu nadviaže prijatím uznesenia o Viacročnom finančnom rámci (VFR), vlastných zdrojoch financovania a pláne obnovy EÚ, o ktorého znení budú poslanci hlasovať v ten istý deň.

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli v nadväznosti na výsledok zasadnutia Európskej rady, teda hláv štátov a vlád EÚ, ktoré prebehlo v dňoch 17. – 21. júla v Bruseli, v utorok vyhlásil: „Európski občania po dlhých dňoch diskusií očakávajú dohodu, ktorá bude zodpovedať tomuto historickému okamihu. Obávame sa o budúcnosť, v ktorej sa európska solidarita a komunitárny spôsob rozhodovania vytratí. Európsky parlament stanovil svoje priority a očakáva, že budú naplnené. Viacročný finančný rámec musí byť schopný riešiť v strednodobom horizonte hlavné výzvy stojace pred Európou, ktoré súvisia napríklad s Európskym ekologickým dohovorom, digitalizáciou, hospodárskou odolnosťou a bojom proti nerovnostiam.‟

„Nové vlastné zdroje [financovania EÚ] sú potrebné okamžite. Potrebujeme tiež opatrenia na zaistenie účinnej obrany právneho štátu. Parlament okrem toho opakovane vyzýval na zrušenie rabatov. Pokiaľ nebudú tieto podmienky dostatočne naplnené, Európsky parlament neodsúhlasí [návrh Viacročného finančného rámca]. COVID-19 tu stále je a v Európe pozorujeme vznik nových ohnísk nákazy. Viac ako kedykoľvek predtým je preto nevyhnutné konať rýchlo a odvážne,‟ dodal predseda EP Sassoli.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Ďalší postup

Rada musí sfinalizovať svoj mandát na začatie rokovaní s Európskym parlamentom o Viacročnom finančnom rámci na roky 2021-2027, reforme vlastných zdrojov financovania a pláne obnovy EÚ. Parlament bude mať pri schvaľovaní dlhodobého rozpočtu EÚ posledné slovo, bez súhlasu väčšiny poslancov totiž nemôže Viacročný finančný rámec vstúpiť do platnosti. Platnosť súčasného dlhodobého rozpočtu EÚ vyprší 31. decembra 2020.

Poslanci stanovia svoje podmienky pre udelenie súhlasu s budúcim dlhodobým rozpočtom EÚ vo štvrtkovom uznesení. Vyjednávací tím EP začne následne čo najskôr rokovať o finálnej podobe nového Viacročného finančného rámca s nemeckým predsedníctvom v Rade (ministrov) EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Pellegrini

Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zaželal v nedeľu Petrovi Pellegrinimu po víťazstve …

Consent choices