lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pandémia COVID-19 poukázala na nedostatok liekov a zdravotníckeho vybavenia v EÚ

Prečo sa niektoré lieky môžu stať nedostatkovým tovarom? Čo nám ukázal koronavírus a ako chce Parlament predchádzať nedostatku liekov v budúcnosti? Odpovede nájdete článku.

Nedostatok liekov a zdravotníckeho vybavenia vystavuje riziku pacientov aj naše systémy zdravotnej starostlivosti. Ide o prehlbujúci sa problém, na ktorý zreteľne poukázala pandémia COVID-19.

Európska aliancia fakultných nemocníc (European University Hospital Alliance) v apríli 2020 varovala, že hrozí vyčerpanie niektorých zásob liekov. Dôvodom je rastúci dopyt od jednotiek intenzívnej starostlivosti po niektorých anestetikách, antibiotikách, látkach na uvoľnenie svalov a liekoch, ktoré sa používali ako náhrada pri liečbe koronavírusu. Situáciu podľa aliancie ešte viac zhoršilo zníženie produkcie v Európe, logistické problémy, zákaz vývozu a hromadenie zásob v dôsledku zdravotnej krízy.

Dopady tohto rozširujúceho sa problému, o ktorom sa však väčšinou príliš nehovorí, pociťujú milióny Európanov trpiacich rôznymi ochoreniami. „Dvakrát sme o syna takmer prišli, pretože jeden z piatich liekov proti epilepsii bol viac ako rok nedostupný. Je zázrak, že to Jessy zvládol. Ku koncu mal nekonečné kŕče trvajúci celé hodiny,“ vysvetľuje svoje skúsenosti francúzsky pár.

V reakcii na túto situáciu prijal výbor pre životné prostredie a verejné zdravie 14. júla správu, ktorá požaduje zabezpečenie nezávislosti v oblasti zdravia v Európe. Poslanci chcú, aby bola obnovená miestna výroba liekov a aby EÚ zabezpečila lepšiu koordináciu národných stratégií v oblasti zdravia.

V rokoch 2000 až 2018 sa nedostatok liekov v Európe zvýšil dvadsaťnásobne a stúpa dopyt po široko používaných základných produktoch.

Viac ako polovica nedostupných liekov sú lieky na liečbu rakoviny, ako sú chemoterapeutiká, ďalej vakcíny a tiež lieky na ochorenia ovplyvňujúce nervový systém, ako je Parkinsonova choroba alebo epilepsia.

Čo spôsobuje nedostatok liekov?

Dôvody sú zložité, od výrobných problémov, kvót pre priemysel, legálneho paralelného obchodu a neočakávaných výkyvov v dopyte po epidémiách alebo prírodných katastrofách až po nastavenie cien, o ktorých sa rozhoduje na vnútroštátnej úrovni.

Pokiaľ ide o výrobu účinných farmaceutických látok, chemických surovín a liekov, Európa je stále viac závislá na tretích krajinách, najmä Indii a Číne.

Geopolitický rozmer nedostatku liekov
  • 80% účinných farmaceutických zložiek pochádza z Indie a Číny.
  • 40% hotových liekov predaných v Európe pochádza z Číny a Indie.
  • Čína a India vyrábajú 60% svetového paracetamolu, 90% penicilínu a 50% ibuprofénu.

Aké riešenia navrhuje Parlament?

Spomínaná správa výboru uvádza tri prioritné oblasti:

  • návrat k nezávislosti EÚ, bezpečnosť dodávok liekov a vybavenia;
  • lepšia koordinácia na úrovni EÚ, doplňujúca vnútroštátne opatrenia na zabezpečenie cenovo dostupných a vysoko kvalitných zdravotníckych služieb;
  • užšia spolupráca medzi krajinami EÚ.
Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Poslanci v tomto smere tiež vítajú nový program EÚ v oblasti zdravia „EU4Health“, ktorý má sprístupniť lieky a zdravotnícke vybavenie. Chcú aj ďalšie opatrenia na európskej úrovni na riešenie nedostatku liekov vrátane spoločného obstarávania liekov, ktoré sa osvedčilo počas koronakrízy.

Správa vyzýva k týmto krokom:

  • Určiť potenciálne výrobné miesta pre farmaceutický priemysel v EÚ, uprednostňovať základné a strategické lieky.
  • Zaviesť finančné stimuly pre výrobcov, aby sa usadili v Európe.
  • Vytvoriť pohotovostné rezervy EÚ pre liečivá strategického významu, ktoré by fungovali ako „núdzová európska lekáreň“ na zníženie rizika nedostatku.
  • Vymieňať si osvedčené postupy v riadení zásob, ktoré musia byť transparentné a spravodlivé.
  • Využívať inovatívne digitálne nástroje na zdieľanie informácií o nedostatkoch
  • Uľahčiť pohyb liekov medzi členskými štátmi EÚ
  • Podporovať investície do výskumu

Komisia v apríli vydala usmernenia pre riešenie nedostatkov spôsobených epidémiou koronavírusu. Vyzvala členské štáty, aby zrušili zákaz vývozu, prestali hromadiť zásoby, zvýšili a reorganizovali produkciu, zabezpečili optimálne využitie v nemocniciach prerozdelením zásob, zvážili alternatívne lieky a optimalizovali predaj v lekárňach.

Farmaceutická stratégia EÚ

Komisia momentálne pripravuje farmaceutickú stratégiu pre EÚ. Poslanci žiadajú, aby sa v nej zaoberala aj otázkou dostupnosti liekov a závislosti na dovoze. Stratégia má zlepšiť a urýchliť prístup k bezpečným a cenovo dostupným liekom, podporiť inovácie vo farmaceutickom priemysle EÚ, vyplniť medzery na trhu (napr. nové antimikrobiálne látky) a znížiť priamu závislosť na surovinách z tretích krajín.

Ďalšie kroky

Plénum by malo o tejto správe a požiadavkách Parlamentu hlasovať v septembri.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices