mobil, auto
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poľsko zavádza digitálny vodičský preukaz do smartfónu. Čo na to slovenské ministerstvo vnútra?

BRATISLAVA / Vodičský preukaz v smartfóne je niečo, čo by väčšina vodičov zrejme uvítala. U našich severných susedov sa to od jesene stane realitou a vodičom bude stačiť mať v telefóne nainštalovanú špeciálnu aplikáciu, ktorá bude slúžiť ako náhrada vodičského oprávnenia. Zisťovali sme, či niečo podobné môžeme čakať aj u nás.

Od jesene čakajú na poľských vodičov veľké výhody. Ak vás zastaví policajná hliadka, vodičský preukaz pri sebe nebudete musieť mať. Postačí vám smartfón.„Pri kontrole bude stačiť predloženie občianskeho preukazu a v prípade potreby aj digitálneho vodičského oprávnenia. Na základe toho sa dokážeme napojiť na náš systém a overiť si údaje,“ uviedol poľský hovorca polície Roman Wieczorek.

Policajti si buď budú môcť oskenovať kód z telefónu, alebo sa prostredníctvom občianskeho preukazu napojiť priamo do centrálneho registra obyvateľstva.„Vďaka tomu si budeme vedieť priamo z registra vytiahnuť údaje ako to, či má platný vodičský preukaz, či nemá nejaké trestné body, nezaplatené pokuty, či je vozidlo registrované naňho a pododbne,“ dodáva Wieczorek.

Elektronický vodičský preukaz bude platiť zatiaľ iba pre Poliakov. Ak policajti zastavia Slováka, bude musieť predložiť riadne vodičské oprávnenie.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

U nás na Slovensku podobný systém zatiaľ neexistuje, bráni mu v tom platná legislatíva. „V súčasnosti Slovenská republika nemá podobný systém elektronizácie dokumentov k vedeniu motorového vozidla. Elektronická náhrada vodičského preukazu v smartfóne v Slovenskej republike v súčasných podmienkach platiť nemôže,“ informovala Petra Friese z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Najskôr by sa tak musel zmeniť zákon. Podľa súčasnej je vodič povinný mať doklady pri sebe.„Podľa slovenskej legislatívy je vodič motorového vozidla povinný mať platný vodičský preukaz pri vedení vozidla pri sebe a pri kontrole ho predložiť,“ uzatvára Friese.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices