koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Minister zdravotníctva s konzíliom odborníkov oznámili nové opatrenia. Týkajú sa škôl, cestovania, ale aj hromadných akcií

BRATISLAVA / Za uplynulých 24 hodín v našej krajine pribudlo 49 nových prípadov, dokopy tak na Slovensku potvrdili 2 739 prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. S nákazou zomrelo doposiaľ 31 pacientov. Ako informuje Národné centrum zdravotníckych informácií, počet hospitalizovaných pacientov je 57. Počet vyliečených je aktuálne 1939.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí a konzílium odborníkov sa vyjadrili k situácii po rokovaní v súvislosti s koronavírusom. 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že konzílium odborníkov odporúča, aby rodičia zvážili cestovanie, avšak nebudú do 1.9 meniť zoznam menej rizikových krajín. Konzílium však bude každé 2 týždne aktualizovať rizikové regióny ako aj krajiny.

„Z Česka nám vyšiel ako rizikový región Praha a okolie, v Chorvátsku sa nám pridala Splitsko-Dalmatíska župa. Tiež treba upozorniť na pohraničie Slovenska s Poľskou. S výnimkou troch regi=onov je Španielsko veľmi rizikové. Najviac je postihnuté Katalánsko a okolie,“ uviedol Krajčí.

Rodičia pri nástupe deti do škôl budú musieť odovzdať čestné prehlásenie. Dotazník bude obsahovať dve otázky – či od 17. augusta bolo ich dieťa mimo Slovenska alebo sa zúčastnilo na hromadnom podujatí. Čo sa za hromadné podujatie pokladá, bude v dotazníku špecifikované.

Rodič ďalej podpíše prehlásenie o dezinfekčnosti, že dieťaťu nebol a RÚVZ nariadenia karanténa. Ak vycestovali od 17. augusta bude musieť rodič sledovať príznaky aj u najbližších v rodine. V prípade, že sa u niekoho objavia, tak budú mať povinnosť oznámiť to lekárovi. Riadiť sa budú potom podľa pokynov a dieťa sa až potom vráti do školy.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

„Obdobie od 1. septembra považujeme za rizikové, tak sme sa dohodni, že rúška budú povinné prvé dva týždne aj v triedach, ale iba na 2. stupni a na stredných školách. Prvý stupeň v triede nemusí mať rúška, iba v spoločných priestoroch,“ dodali odborníci.

„Od 1.9 do 1.10 odborníci neodporúčajú organizovať hromadné podujatia, zakázané teda budú akcie nad 1000 ľudí. Platiť bude zákaz organizovania aj športových podujatí, ako aj interiérových hromadných podujatí nad 500 ľudí, do 500 ľudí je povinnosť nosenia rúška. Ďalej bude zákaz všetkých interiérových podujatí po 23:00 s výnimkou svadieb,“ informuje minister s tým, že obmedzenie zavedú aj pre kúpaliská a aquaparky, kde by znížili kapacitu návštevnosti o 50%.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices