Fico
Predseda strany Smer-SD Robert Fico. PHOTO: © European Union-EP.

Fico skritizoval Matovičov postoj k Bielorusku. Podľa neho by Slovensko nemalo zasahovať do vnútorných záležitostí Bieloruska

Robert Fico (Smer-SD)sa vo videu, ktoré zverejnil na sciálnej sieti, vyjadril, že situácia v Bielorusku je „realizácia modelu“, ktorý bol použitý aj na Slovensku či Ukrajine. Podľa expremiéra by Slovensko nemalo zasahovať do vnútorných záležitostí Bieloruska.

„V Bielorusku vidím pokus o realizáciu modelu, ktorý sa uskutočnil na Ukrajine, ale prvky ktorého sa využili aj na Slovensku, kde došlo k hrubému politickému zneužitiu vraždy novinára a jeho priateľky na útok proti legitímnej vládnej moci,“ povedal Fico.

Podľa neho sa momentálna situácia v Bielorusku nedá vyriešiť medzinárodnými sankciami, ktoré len „strpčujú“ život ľuďom a zvyšujú napätie. Slovensko však podľa slov premiéra Igora Matoviča chce podporiť sankcie voči vedúcim predstaviteľom bieloruského režimu. Má ísť o ľudí, ktorí sa podieľali na falšovaní volieb a útokoch voči demonštrantom a nemá ísť o ekonomické sankcie voči krajine ako celku.

„Do vnútorných záležitostí Bieloruska jednostrannou podporou politickej opozície by ale Matovič, Korčok a spol. nemali zasahovať. Nechajme na ľuďoch tejto krajiny, aby sa rozhodli, čo si želajú. Nevnucujme im utilitárne politické postoje,“ povedal Robert Fico vo videu.

Dnes (streda) vláda SR schválila stanovisko, podľa ktorého bude podporovať na pôde EÚ rozhodnutia o cielených a reštriktívnych opatreniach voči osobám zodpovedným za násilie na občanoch Bieloruska protestujúcich proti nedodržiavaniu občianskych a ľudských práv. Slovensko bude mobilizovať aj nástroje podpory občianskej bieloruskej spoločnosti a bude podporovať úsilie medzinárodného spoločenstva zastaviť eskaláciu napätia v Bielorusku.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices