koronavirus, vedci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poliaci údajne ako prví na svete začali s výrobou lieku proti koronavírusu

BRATISLAVA – Poľská spoločnosť Biomed Lublin informovala, že z plazmy rekonvalescentov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, začína vyrábať imunoglobín anti-SARS-CoV-2. Firma tak začala výrobu prvej série poľských liekov na koronavírus so špecifickými protilátkami.

„Sme prví na svete, ktorí začali s výrobou lieku proti COVID-19,“ oznámil Grzegorz Czelej, jeden z autorov koncepcie a regionálny politik v Lubelskom vojvodstve. „Dnes ráno o 8:00 boli zapnuté zariadenia na výrobu liekov. Bez akýchkoľvek pochybností sa potvrdila účinnosť plazmy. Tá je v súčasnosti jediná skutočná a účinná metóda v boji proti COVID-19. Potvrdzujú to aj americké, japonské a poľské výskumy. Aj keď sa vyvinie vakcína, tento liek bude mať doplnkový účinok na vakcínu,“ dodal.

Czelej taktiež verejne vyzval orgány Európskej únie a vlády jednotlivých krajín, aby zriadili plazmové banky. Zároveň zdôraznil dôležitosť rýchleho zozbierania plazmy od pacientov, ktorí sa zotavili z ochorenia COVID-19. „Po dvoch až troch týždňoch hladina protilátok klesne natoľko, že zbieranie plazmy je zbytočné. Z tohto dôvodu by sa mala odobrať okamžite po druhom negatívnom teste na koronavírus,“ poznamenal Czelej.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

Samotný liek by mal byť kompletne hotový o dva mesiace. Ako vysvetlil Piotr Fic, člen predstavenstva spoločnosti Biomed Lublin, technologický proces zahŕňa výrobu účinnej látky a následne hotového lieku. „Od procesu vytvorenia imunoglobínu do prípravy hotového lieku uplynú dva mesiace. Ďalšou fázou je klinické testovanie, kde k výsledkom dospejeme po štyroch mesiacoch. Nasleduje registračný proces a potom schválenie lieku na predaj,“ povedal Fic.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices