peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Až 60 percent zadlžených domácností zasiahla koronakríza. Ich príjmy klesli a problém majú aj so splátkami banke

BRATISLAVA / Až 60 percent zadlžených domácností zaznamenalo pokles príjmov pre opatrenia v súvislosti s koronavírusom. U podnikateľov a živnostníkov je to dokonca ešte viac. Vyplýva to z prieskumu Národnej banky slovenska, ktorý si dala vypracovať pre splátkové moratórium. Vďaka odkladu tak totiž banky strácajú kontakt s dlžníkmi a nevedia, v akej sú kondícii. O odloženie splátok požiadalo 40 tisíc domácností a tisíce hlásia, že budú mať problém aj po moratóriu.

Centrálna banka si dala prieskum vypracovať na vzorke 1007 domácností, aby nevznikla medzi bankami a klientmi úverová tma, a strata kontaktu. „Existuje významná skupina, ktorá bude mať problém aj po odznení tejto krízy,“ poznamenal guvernér NBS Peter Kažimír.

Zo všetkých 736 tisíc zadlžených domácností hlási 60 percent, že im klesli príjmy, a to približne o 370 eur mesačne. V tejto skupine ľudí je to ešte horšie. „Živnostníci, patria tam ľudia, ktorí sú zamestnaní v rizikových odvetviach ako je rekreácia kultúra, reštaurácie, hotely,“ poznamenal Martin Šuster, riaditeľ odboru výskumu NBS.  Do konca júla zo všetkých zadĺžených štvrtina požiadala o odloženie splátok, väčšina o maximálnu možnosť. Pred čím od začiatku varovali banky, odloženie nie je odpustenie. „Odklad splátok neznamená ich odpustenie, a aj počas odkladu sa im naďalej úročí,“ podotkla Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Zo 40 tisícok domácností momentálne cez 9 percent hlási, že po skončení odkladu budú mať problém. „Predstavuje to 120 miliónov úverov, ktoré by mohli byť v ohrození,“ vyhlásil Kažimír. Analytici centrálnej banky čakali ešte horšie výsledky. „Je to v skutku optimistická hodnota. Toto je číslo, s ktorým sa vie finančne sektor vyrovnať,“ povedal ďalej Šuster, riaditeľ odboru výskumu NBS.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Podľa NBS 10 percent domácností očakáva problémy, čo z pohľadu veľkej ekonomiky tragické nie je. Ale v ľudských príbehoch je to 3600 domácností. Ak ste náhodou medzi nimi, tak to rozhodne nehrajte na pštrosa a pred bankou sa neschovávajte, najmä keď sa vám bude blížiť čas opätovného splácania. „V tom zmysle, že banka to začne riešiť a vymáhať. Dohodnúť sa s bankou ešte predtým, ako príde k opozdeniu prvej splátky,“ povedal Ľuboslav Kačalka, analytik Hospodárskych novín.

Ekonomika síce padá, ale nie tak rýchlo ako sa čakalo. Kažimír by ju preto nezatváral, rovnako ako minister Sulík. „Môžem teda len súhlasiť s každým, kto nechce zavrieť ekonomiku aj s ministrom hospodárstva ale ekonómovia tu nezvyknú mať prvé slovo,“ dodal guvernér NBS. Keby sa ekonomika opäť uzavrela, číslo ohrozených dlžníkov a nie len ich, by sa rýchlo navýšil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Ročné inflačné očakávania spotrebiteľov v eurozóne sa v januári zvýšili, zatiaľ čo trojročné inflačné očakávania …

Consent choices