Lexmann
Europoslankyňa Miriam Lexmann. PHOTO: © European Union-EP.

Vyhlásenie Miriam Lexmann: V Európe rešpektujeme slobodu a demokraciu

„V Európe rešpektujeme slobodu a demokraciu. Spolu s ochranou ľudských práv ide o naše základné hodnoty, a preto máme právo rozvíjať ekonomickú a kultúrnu spoluprácu s Taiwanom bez povolenia Čínskej ľudovej republiky,“ apeluje vyhlásenie iniciované slovenskou europoslankyňou Miriam Lexmann a českým kolegom Alexandrom Vondrom na podporu cesty predsedu českého Senátu Miloša Vystrčila na Taiwan.

Vyhlásenie ako odsúdenie hrozieb a nátlaku zo strany Číny podporilo zatiaľ 68 politikov zo 14 krajín, vrátane Slovenska. Vystrčilov predchodca Kubera náhle zomrel krátko pred chystanou cestou na Taiwan po tom, čo dostal list s vyhrážkami od čínskeho veľvyslanectva v Prahe.

Predseda českého senátu Vystrčil v noci na Taiwan skutočne odletel. Cestu iniciovali podľa českého portálu novinky.cz Spojené štáty a ublíži vzťahom Česka a Číny, napísal Global Times, za ktorým však stojí čínska komunistická vláda. Miloš Vystrčil to však označil za hlúposť. Vystrčila doprevádza 90 členná delegácia podnikateľov a politikov vrátane pražského primátora Zdeňka Hřiba. Peking považuje Taiwan za svoju vzbúreneckú provinciu a od zahraničných partnerov požaduje, aby rešpektovali politiku jednej Číny.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices