peniaze- euro
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Život na Slovensku je drahý. Na bývanie dáme z rodinného rozpočtu najviac v EÚ

Náklady na bývanie ukrajujú z rodinných rozpočtov na Slovensku takmer štvrtinu, čo je v rámci EÚ najvyšší podiel. V aktuálnej analýze o tom informuje spoločnosť WOOD & Company. Vo výdavkoch na bývanie sú zahrnuté nájomné, údržba a oprava obydlí, energie, dodávka vody a iné služby pre domácnosti, ako je napríklad odvoz odpadu.

V roku 2019 podiel výdavkov na bývanie z celkových spotrebných výdavkov predstavoval 24 %. V rámci krajín EÚ išlo o najvyšší podiel. Priemer za EÚ bol vlani na úrovni 19 %.

Nižšie úrovne ukazovateľa dosiahli všetci naši susedia z V4. V prípade Maďarska bol podiel 15 %, v Poľsku 17 % a v Českej republike 21 %. Analýza, ktorú zverejnila spoločnosť v pondelok, vychádza z najaktuálnejších údajov Eurostatu za rok 2019 a prvý polrok 2020.

Na jedného obyvateľa Slovenska vlani pripadali náklady súvisiace s bývaním vo výške 2 680 eur, uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská. V súhrne ide o najvyššiu sumu v rámci krajín V4. V Maďarsku na obyvateľa pripadala suma 1 316 eur, v Poľsku 1 608 eur. Najbližšie k úrovni SR má Česká republika s 2 557 eurami na obyvateľa. Vo vyspelejších krajinách EÚ, kde sú vyššie nielen platy, ale aj ceny, zaplatia obyvatelia, pochopiteľne, v absolútnych číslach za bývanie oveľa viac, no na Slovensku má najvyšší podiel v nákladoch rodín práve bývanie.

Viac..  ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Najvyššie ročné výdavky na bývanie v prepočte na obyvateľa v absolútnych číslach vykázali vlani vo Fínsku, v Dánsku a Luxembursku, a to v rozpätí 6 200 až 8 200 eur. Naopak, najnižšie náklady mali v súvislosti s bývaním Bulhari, a to necelých 1 100 eur.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Europoslanci schválili dlhodobé financovanie pre Ukrajinu, platformu Strategické technológie pre Európu (STEP) a súvisiace zásadné …

Consent choices