Stefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

Ivan Štefanec: Vyzvali sme na dôkladné vyšetrenie smrti Jozefa Chovanca

Slovenskí europoslanci opätovne odsúdili smrť slovenského občana Jozefa Chovanca v rukách belgickej polície a vyzvali na dôkladné prešetrenie incidentu a potrestanie vinníkov. Upozornili tiež na to, že v Európskej únii nemá miesto extrémizmus a s každým človekom, bez ohľadu na jeho pôvod a štátne občianstvo sa musí zaobchádzať s úctou. 

Podľa europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) incident naštrbil dôveru slovenských občanov v pokojné a rovnoprávne spolužitie národov v Európskej únii a jedine dôkladné a transparentné vyšetrenie prípadu ju môže prinavrátiť. Okrem  Ivana Štefanca výzvu podporili europoslanci Eugen Jurzyca, Peter Pollák, Vladimír Bilčík, Miriam Lexmann, Róbert Hajšel, Monika Beňova a Michal Wiezik.

Celé znenie výzvy:

My, poslanci Európskeho parlamentu zvolení na území Slovenskej republiky vyjadrujeme hlboké pohoršenie nad nedávno zverejnenými okolnosťami smrti slovenského občana Jozefa Chovanca. Zásah Federálnej polície Belgického kráľovstva bol zjavne neprimeraný a sprevádzaný neakceptovateľnými prejavmi extrémizmu. Odsudzujeme akékoľvek policajné násilie a očakávame reformu postupov Polície, ktoré zabránia podobným incidentom a zbytočným úmrtiam v budúcnosti. Bezpečnostné zložky v EÚ musia zaobchádzať s občanmi bez ohľadu na ich pôvod a národnosť. Dôveru v belgickú políciu dokáže vrátiť len dôkladné vyšetrenie prípadu a potrestanie vinníkov. Ihneď, ako sme sa o okolnostiach smrti slovenského občana dozvedeli, vyzvali sme listom riaditeľa Federálnej polície, aby začal neodkladne konať a obrátili sme sa tiež na Európsku komisiu i vedenie Európskeho parlamentu.  Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine Jozefa Chovanca a sme pripravení byť vždy nápomocní v rámci našich kompetencií. Vítame, že belgické autority začali robiť kroky k objasneniu incidentu a ďakujeme aj občanom Belgicka za prejavy solidarity a rozhorčenia z tejto tragickej smrti. Veríme, že tento škandalózny prípad upriami pozornosť na vykonávanie policajných postupov a dúfame, že výsledkom týchto aktivít bude záchrana životov a zdravia ľudí.

Ivan ŠTEFANEC
Eugen JURZYCA
Peter POLLÁK
Vladimír BILČÍK
Miriam LEXMANN
Róbert HAJŠEL
Monika BEŇOVÁ
Michal WIEZIK

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

O mam

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices