pracovny trh, zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pracovný trh opäť ožíva. Za posledný týždeň zaznamenal nárast ponúk

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika sa medziročne v druhom kvartáli prepadla o 12 percent. Napriek tejto ťažkej strate vidieť už známky oživenia na pracovnom trhu. Analytici veria, že by sa mohli naplniť predpovede, podľa ktorých rýchly prepad bude znamenať aj rýchle oživenie. Ekonomický vývoj teda bude mať tvar písmena V.

Druhý kvartál dopadol katastrofálne. To čakali všetci, uzavretie ekonomík v mesiacoch marec, apríl a máj spravilo svoje. Nemecko zažilo napríklad najhorší prepad za posledných 50 rokov. Po opätovnom otvorení ekonomiky však začínajú byť Nemci, teda naši najdôležitejší obchodní partneri, optimistickí. V auguste stúpla ich nálada, čo je dobrý signál aj pre nás. Stále viacej sa hovorí o tom, že recesia by mala mať tvar písmena V.

Dobré správy prináša aj náš najväčší pracovný portál. Za posledný týždeň zaznamenal nárast pracovných ponúk. „Vyše 4-tisíc pracovných ponúk, a takáto  situácia nastala po piatich mesiacoch,“ vyjadrila sa hovorkyňa Profesia sk. Nikola Richterová. Toto číslo je síce stále o 20 percent horšie ako v top časoch pred koronou, ale je oveľa lepšie ako napríklad v kritickom apríli. „V apríli sme mali jeden týždeň keď prišlo len 1600 ponúk,“ poznamenala hovorkyňa Profesie. sk.

Pracovné ponuky pribúdajú naprieč celým spektrom aj v najpostihnutejších oblastiach ako je gastro, či turizmus. Rozpočtová rada o niečo znížila už aj odhad tohtoročného deficitu verejných financií. Ekonómovia sú napriek tomu opatrní, stúpa počet nakazených. „Isté známky oživenia, ale budme v tomto opatrní,“ vyjadril sa guvernér NBS Peter Kažimír. Hovoríme o šiestich mesiacoch až roku, kým opustíme ťažkosti. Bohužiaľ ukazovatele stále hovoria o neistých časoch a je ťažko byť optimistom. Kým v júni sťahovali firmy ľudí z panelákov, domov, bytov naspäť do kancelárií, vďaka nárastu nakazených začne byť od septembra opäť v móde homeoffice. „Zamestnávatelia sú opatrnejší, že keď môžu, nech ostanú doma,“ dodala hovorkyňa Nikola Richterová.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Napriek dobrým signálom vo svete aj u nás, by najhorším scenárom pre ekonomiku bolo, keby ju opäť úplne uzavreli. To by už nebolo písmeno V, ale úplne iné. „Bolo by to možno W, alebo skôr v tvare písmena L, kde by sme sa na predkrízu dostali o niekoľko rokov,“  dodal analytik  J&T banky  Stanislav Pánis.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices