Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

L. Ď. Nicholsonová: Európsky parlament musí v prípade J. Chovanca konať

Európsky parlament musí prijať všetky nevyhnutné kroky, aby smrť Jozefa Chovanca neostala bez odozvy od inštitúcie, ktorá zastupuje hlas všetkých občanov Európskej únie. Znie to v liste slovenských europoslancov predsedovi Európskeho parlamentu Davidovi-Maria Sassolimu, ktorý iniciovala predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Úlohou policajných orgánov je chrániť a slúžiť občanom. V prípade Jozefa Chovanca sa však udial pravý opak. Európsky parlament ako inštitúcia, ktorá obhajuje ľudské práva na celom svete, musí zaujať silné a jednoznačné stanovisko proti neprimeranému konaniu belgických orgánov činných v trestnom konaní. Žiadame, aby sa tento incident riešil rýchlo, efektívne a pri úplnom rešpektovaní zásad právneho štátu a ľudských práv. Rovnako žiadame belgické orgány, aby dôkladne vyšetrili tento prípad a postavili zodpovedné osoby pred spravodlivosť,“ uviedla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Slovenskí europoslanci – Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eugen Jurzyca, Vladimír Bilčík, Miriam Lexmann, Peter Pollák, Ivan Štefanec, Michal Wiezik, Monika Beňová, Martin Hojsík, Michal Šimečka – vyjadrujú jednoznačné znepokojenie. „Tento ohavný incident s prejavom extrémizmu je nezlučiteľný s hodnotami EÚ. Z toho dôvodu žiadame predsedu Európskeho parlamentu o verejné odsúdenie konania belgickej polície. Taktiež požadujeme začať nasledujúce plenárne zasadnutie minútou ticha ako prejav podpory,“ uzavrel europoslanec za SaS Eugen Jurzyca.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

O mam

Odporúčame pozrieť

stefanec

Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade …

Consent choices