simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: © European Union-EP.

Šimečka: Vláda za zatvorenými dverami premrhala reformné leto, musí začať ihneď konať

Premiér Igor Matovič musí bezodkladne zverejniť všetky informácie o chystaných reformách za miliardy eur z Fondu obnovy. „Občania od premiéra očakávajú otvorenosť, nie tajnosti a prekvapenia. Nie sme malé deti a Fond obnovy nie je Kindervajce, kde si nájdeme hračku,“ vyhlásil europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.

Hovoríme o vyše 7 miliardách EUR, čo je tak masívny balík peňazí, s tak zásadnými dopadmi na našu budúcnosť, že o ňom naozaj nemôže rozhodnúť len zopár politikov za zavretými dverami na koaličnej rade,“ zdôraznil europoslanec Šimečka.

Šimečka vyzval premiéra, aby v troch konkrétnych krokoch obnovil dôveru ľudí v zodpovedné využitie týchto zdrojov. „Až 75 percent Slovákov sa obáva, že miliardy nedokážeme využiť užitočne. Obávajú sa toho dokonca ešte viac, ako straty vlastného zamestnania,“ uviedol s odvolaním sa na prieskum agentúry Actly.

V prvom kroku je podľa Šimečku potrebné zverejniť mená všetkých expertov a poradcov, ktorí na reformnom pláne pracujú. „Potrebujeme vedieť, z kadiaľ títo ľudia prišli, čo majú za sebou, či nemajú konflikt záujmov alebo pochybné väzby z minulosti,“ vyhlásil.

Za druhé, vláda musí čo najskôr zverejniť všetky existujúce výstupy z rokovaní. Potrebujeme vedieť, čo sú vládne priority, aké alternatívy reforiem a investícií boli na stole, ktoré sa ďalej rozpracovali a naopak, ktoré a prečo boli zamietnuté,“ zdôraznil europoslanec.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Ako tretí krok europoslanec očakáva od vlády otvorenie sľubovanej verejnej diskusie. „Vláda premrhala reformné leto, zo sľubovaných 30 konferencií občania nedostali ani jednu. Musí tak stihnúť aspoň reformnú jeseň.

Šimečka tému považuje za mimoriadne dôležitú, pretože v nej ide o transformáciu celej krajiny. „Hovoríme o skoku do 21. storočia. Pre úlohu takýchto rozmerov potrebujeme mať na palube všetkých. Nie hŕstku úradníkov, ale najlepšie mozgy z celej krajiny a verejnosť, ktorá ich plán pochopí a prijme za svoj vlastný,“ uzavrel.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices