čína
PHOTO: © European Union- EP.

Lídri EÚ budú viesť videokonferenciu s čínskym prezidentom. Hovoriť budú o klimatickej zmene, ale aj o pandémii koronavírusu

Na budúci týždeň majú kľúčoví lídri Európskej únie naplánovanú videokonferenciu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Diskutovať majú o viacerých témach, ako napríklad klimatická zmena, ale aj o pandémii koronavírusu.

Videokonferencie sa zúčastní predseda Európskej rady Charles Michel, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, nemecká kancelárka Angela Merkelová a ,samozrejme, aj čínsky prezident. Angela Merkelová momentálne stojí na čele rotujúceho predsedníctva EÚ.

Na pondelňajšom videosamite sa budú preberať aj obchodné otázky, pretože viaceré členské štáty EÚ hľadajú pre svoje spoločnosti možnosti, ako vstúpiť práve na čínsky trh.

Predstavitelia EÚ v minulých mesiacoch viackrát zdôraznili, že je dôležité si udržiavať dobré vzťahy s Čínou. Krajina čoraz viac rastie po hospodárskej, politickej a vojenskej stránke. Pritom vzťahy medzi Spojenými štátmi americkými a EÚ sa zhoršili po nástupe Donalda Trumpa do funkcie prezidenta.

V septembri pritom Nemecko plánovalo usporiadať samit so všetkými lídrami EÚ a Čínou, avšak kvôli pandémii koronavírusu ho odložili
Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices