simecka
Michal Šimečka, europoslanec /RE/. PHOTO: European Union.

Vo výbore europarlamentu prešla „Šimečkova správa“

Veľkou väčšinou prešla tzv. „Šimečkova správa“ o ochrane právneho štátu v Európskej únii (EÚ) na zasadnutí Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody (LIBE). „Je to dôkaz, že aj poslanec z malej členskej krajiny môže určovať agendu v tak zásadnej a politicky citlivej otázke,“ uviedol europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), ktorý je autorom návrhu.

Podstatou správy je nástroj na objektívne a pravidelné hodnotenie stavu demokracie a právneho štátu vo všetkých členských krajinách EÚ. Ten by umožnil odobratie kontroly nad rozdeľovaním európskych peňazí pre tie štáty, ktoré by v hodnotení neobstáli, lebo systematicky pošliapavajú princípy právneho štátu a demokracie.

Treba si uvedomiť, že ide aj o peniaze slovenských daňových poplatníkov. Existujú napríklad veľmi konkrétne podozrenia, že maďarský premiér Viktor Orbán prerozdeľuje obrovské eurofondové zákazky medzi svojich blízkych ľudí. Urobím všetko pre to, aby sa podobné situácie neopakovali. A verím, že toto úsilie podporí aj slovenská vláda, ktorá vznikla na étose boja proti korupcii,“ zdôraznil Šimečka.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Po tom, ako správa prešla vo výbore v pomere 51 poslancov za, 14 proti, ju bude ešte schvaľovať plénum Európskeho parlamentu. Následne začne vyjednávanie s Európskou komisiou a členskými štátmi. „Bude to ešte náročné a na dlho, ale som presvedčený, že tento boj má zmysel. Ide o otázku prežitia demokratickej EÚ,“ uzavrel podpredseda európskych liberálov.

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

Michal Šimečka: Európska únia vie v krízových časoch zabrať, zlyháva skôr v ochrane právneho štátu

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices