Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Ďuriš Nicholsonová: Európska komisia zverejnila dlho očakávaný Pakt pre azyl a migráciu

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa vyjadrila k práve zverejnenému Paktu, ktorý by mal predstavovať komplexnú reformu migračnej politiky EÚ a priniesť nové riešenia oproti balíku návrhov z roku 2016, ktorý obsahoval aj povinné kvóty. Predchádzajúci návrh reformy spôsobil politický rozkol v Európskej únii, podpísal sa pod nárast extrémizmu  a napokon zastal na neochote členských štátov v Rade Európskej únie, tvrdí europoslankyňa. Z čerstvo zverejneného Paktu pre azyl a migráciu je podľa nej naneštastie vidno, že téma celoeurópskeho prerozdeľovania migrantov vôbec nie je „mŕtva“, ako sa domnievali a dúfali lídri blokujúcej menšiny štátov, kam patrí aj Slovensko.

Ani tento nový návrh od Európskej komisie nepovažujem za skutočne efektívne riešenie, pretože sa znovu nedokáže úplne odpútať od už prekonaného a nefungujúceho konceptu kvót, aj keď obsahuje viaceré zlepšenia oproti starému návrhu. Už pri prvotnom skúmaní vyvoláva totiž tento návrh množstvo otáznikov, ako konkrétne by relokácie fungovali v praxi a kedy sa  z dobrovoľného prerozdeľovania stane povinné,“ povedala v tejto súvislosti europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Pakt samotný je politickým oznámením, obsahujúcim opis toho, ako by podľa Európskej komisie mala byť reformovaná migračná a azylová politika do roku 2025. Zverejnenie Paktu je sprevádzané zverejnením balíka legislatívnych návrhov a nelegislatívnych oznámení, ktoré samotné budú predmetom rokovaní. „Veľa vecí je zatiaľ otvorených, lebo je to prvý nástrel návrhu a teraz putuje do Rady Európy a Európskeho parlamentu, kde očakávam búrlivé rokovania,“ dodala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Europoslankyňa je navyše členkou Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, ktorý je určený ako hlavný pre túto reformu a bude tak zodpovedný za vytvorenie pozície Európskeho parlamentu do rokovaní s členskými štátmi.

Návrh sa zameriava na viaceré oblasti migrácie – procedúry na hraniciach, návraty migrantov do krajín pôvodu, spoluprácu s tretími štátmi a tak ďalej. V týchto oblastiach chce Európska komisia posilniť zodpovednosť najmä južných krajín za azylovú procedúru, jej zrýchlenie a efektívnejšie oddelenie ekonomických migrantov od osôb, ktoré sú odkázané na medzinárodnú ochranu. „​Pakt naozaj obsahuje aj viaceré pozitívne prvky, ktoré nutne potrebujeme a je v nich vidieť snaha pritlačiť najmä južné krajiny zefektívniť celkovú azylovú procedúru, aj procesy na hraniciach. Z pohľadu Slovenska by tieto prvky mali byť jednoznačne vítané. Verím tiež, že nová vláda prekoná tú starú a zvolí skutočne konštruktívny prístup. Strašenie občanov konšpiráciami o tisícoch migrantov bolo vizitkou minulej vlády“, dodala Ďuriš Nicholsonová.

Viac..  Celosvetová humanitárna kríza nabrala nebývalé rozmery. Čo medzinárodné spoločenstvo musí urobiť, ak chce situáciu zlepšiť.

Už vo štvrtok bude návrh detailne predstavený predstaviteľom Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci v Európskom parlamente a už v októbri o ňom budú pravdepodobne rokovať ministri v rámci Rady EÚ. Podľa europoslankyne by mal efektívny azylový systém pomôcť tým, ktorí azyl skutočne potrebujú a neraz končia v rukách prevádzačov, ale nevytvárať nekončiacu motiváciu na príchod do EÚ pre ekonomických migrantov kvótami, či príliš benevolentnou migračnou politikou bez pák na vymáhanie spolupráce tretích krajín. „Otázka nastavenia relokácií, respektívne iných foriem solidarity a spolupráce a zároveň efektívnejšie navracanie migrantov budú najzásadnejšími bodmi rokovaní a rozdelia členské štáty, aj nás, europoslancov,“ dodala na záver Ďuriš Nicholsonová

O mam

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices