zdroj: FB:MF SR

Minister Heger chce plán obnovy predstaviť verejnosti už tento týždeň! Čaputová ho označila za rozsiahly a kvalitný

Dnes na poludnie sa v Prezidentskom paláci stretli Zuzana Čaputová s ministrom financií Eduardom Hegerom, pričom minister uviedol, že Reformný plán obnovy, o ktorom sa už dlhší čas v médiách len špekuluje, chce verejnosti predstaviť tento týždeň.

Čaputová považuje aktuálnu podobu dokumentu za kvalitnú a zároveň ho ocenila, avšak dodala, že podľa nej je veľmi rozsiahly, no zastrešuje všetky dôležité oblasti.

„Ide o veľkú šancu pre Slovensko z hľadiska financií, ale ide aj o veľký záväzok pre budúce generácie,“ povedala Čaputová, no dodala, že podľa nej bude možné prefinancovať reformné snahy, o ktorých sa na Slovensku dlhé roky diskutuje a tiež požiadala ministra financií, aby z výsledného plánu nevypadli priority, ktoré považuje za veľmi dôležité.

Podporuje snahy, aby Slovensko finančne prostriedky z fondu obnovy, ale aj z fondov EÚ využilo na ochranu klímy, a to predovšetkým cez obnovu budov a domov. „Slovensko v tomto zaostáva,“ uviedla Čaputová. S touto témou súvisí podľa nej aj tepelné hospodárstvo, znečisťovanie ovzdušia a zároveň je tu aj faktor energetickej chudoby.

Podľa prezidentky dôležitá je aj oblasť vzdelávania a teda investície do tejto oblasti. „Je potrebná reforma vzdelávacích obsahov, treba sa zamerať na predškolské vzdelávanie, finančnú motiváciu učiteľov, ale aj na inkluzívne vzdelávanie. S tým súvisia taktiež investície do inovácií a vedy“.

Ako využijeme prostriedky z Fondu obnovy EÚ?

Uverejnil používateľ Zuzana Čaputová Pondelok 28. septembra 2020

„Musíme investovať aj do kvality vysokých škôl,“ doplnila prezidentka. Ďalšou prioritou má byť podľa nej aj sociálna oblasť, teda cenovo dostupné bývanie, obnova systému rekvalifikácií, ale aj systém ochrany rodín ohrozených chudobou.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

„Sú to oblasti, ktoré podľa mňa budú šampiónmi plánu obnovy,“ povedal Heger a dodal, že sa stotožňuje s témami.

„Čakajú nás náročné mesiace a budeme diskutovať aj o oblastiach, ktoré boli spomenuté,“ zdôraznil Heger. Spomenul aj zdravotníctvo, ktoré sa má podľa neho kam posúvať. „Plán obnovy by som rád zverejnil tento týždeň, resp. koncom týždňa,“ uzavrel Heger.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices