juzna-afrika
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Brocková: Je v životnom záujme EÚ mať Afriku ako silného a stabilného partnera

Ministri členských štátov Európskej únie pre rozvojovú spoluprácu diskutovali o nástrojoch rozvojovej spolupráce a ich využití pre ekonomický rozvoj afrického kontinentu v postpandemickom období pod značkou Tím Európa. Na neformálnom zasadnutí rozvojového segmentu Rady pre zahraničné veci, ktoré organizovalo nemecké predsedníctvo spolu s Európskou službou pre vonkajšiu činnosť, sa formou videokonferencie zúčastnila štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková.

Na úvod zasadnutia sa rozvojovým ministrom prihovoril k potravinovej bezpečnosti v Afrike výkonný riaditeľ Svetového potravinového fondu (WFP) David Beasley. Vyzdvihol, že v oblasti chudoby sme za posledných 200 rokov spravili neuveriteľný progres, nakoľko v roku 1820 žilo v extrémnej chudobe až 94% populácie a dnes je to len okolo 10%. Ďalej informoval, že v dôsledku vypuknutia pandémie nového koronavírusu sa počet hladujúcich ľudí zdvojnásobil na 270 miliónov, z ktorých 146 miliónov ľudí žije v Afrike.

V diskusii o ekonomickom rozvoji Afriky v postpandemickom období štátna tajomníčka I. Brocková uviedla: ,,Posilnenie vzťahov EÚ s Afrikou je v našom životnom záujme, ako aj jej zdravý a udržateľný hospodársky rast. Pandémia COVID-19 priniesla novú realitu. Obnova Afriky musí byť založená na zelenej tranzícii, digitálnej transformácii, efektívnom prepojení trhov či zlepšovaní investičného prostredia zohľadňujúc potreby oboch kontinentov.“

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku J. Borrell a komisárka pre medzinárodné partnerstvá J. Urpilainen informovali účastníkov zasadnutia o rokovaniach o novej zmluve o spolupráci medzi EÚ a krajinami Afriky, Karibiku a Tichomoria (AKT). Platnosť súčasnej Dohody z Cotonou skončí na konci roku 2020. „Nová zmluva predstavuje príležitosť na posilnenie vzájomných vzťahov v politickej, ekonomickej i rozvojovej oblasti. Historicky sa tak prekonaný vzťah darca–príjemca transformuje na plnohodnotné partnerstvo krajín a spoločenstiev. Zároveň je pre nás kľúčové, aby krajiny AKT zodpovedne pristupovali k návratovej politike, readmisiám a reintegrácii,“ uviedla I. Brocková.

Na koniec stretnutia bola otvorená aj téma podpory občianskej spoločnosti a nezávislých médií v súčasnom Bielorusku.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

V africkej Angole prebehlo prvé stretnutie EÚ-Afrika na parlamentnej úrovni. Medzi zástupcami Európskej únie nechýbal …

Consent choices