matovic mikas
zdroj: FB Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Do boja s koronavírusom sa zapojí aj armáda. Situácia na Slovensku za posledné dva týždne eskalovala

Dnes na tlačovom brífingu minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že regionálne úrady verejného zdravotníctva posilní 267 príslušníkov ozbrojených síl.

Armáda bude slúžiť hlavne v lokálnych ohniskách nákazy, kde je najväčší počet infikovaných. Príslušníci budú pomáhať pri testovaní obyvateľstva, pri ktorom už chcú využívať antigénové testy, ktorých dodanie sa predpokladá podľa ministra v pondelok a utorok.

Igor Matovič však upozornil ľudí, že tieto testy nie sú plnohodnotnou alternatívou PRC testov. „Ak ich použijeme v tých istých situáciách ako PCR testy, na Slovensku sú schopné zachytiť približne 30 % pozitívnych prípadov, čiže iba troch z desiatich ľudí. Vieme nimi identifikovať tých ľudí, ktorí sú najviac infekční,“ povedal.

Premiér dodal, že sa u nás zvýšilo aj reprodukčné číslo, aktuálne má hodnotu 1,4 a čas zdvojnásobenia počtu infikovaných na Slovensku je sedem dní. Podľa Krajčího situácia na Slovensku za posledné dva týždne eskalovala a pribúdajú rapídne počty infikovaných.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva sú na hranici možnosti testovania

Minister zdravotníctva  požiadal o pomoc vládu a ministra obrany aj z dôvodu, že regionálne úrady verejného zdravotníctva sú na hranici možnosti testovania.  Matovič pripomenul, že za uplynulý deň pribudlo o 75 percent viac prípadov ako za rovnaký deň minulého týždňa. Dnes pritom Slovensko zaznamenalo aj nové rekordy, a to, aj v testovaní a, aj prírastku infikovaných. Laboratóriá za štvrtok otestovali viac ako 10-tisíc testov.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Do boja s koronavírusom bude nasadených vyše tisícka vojakov denne

Minister obrany Jaroslav Naď informoval, že Ozbrojené sily SR nasadia do boja s koronavírusom 1 500 vojakov denne, ich počet sa však bude líšiť od požiadaviek. Vojaci majú byť tiež nasadení v 67 nemocniciach.

Naď dodal, že jeho rezort bude mať tiež jedného vztyčného dôstojníka, ktorý bude trvale prítomný na rezorte zdravotníctva. „Tak, aby odbor krízového riadenia ministerstva vedel veľmi aktuálne žiadať o konkrétne úlohy tohto človeka a následne to bude komunikované ku generálnemu štábu a ozbrojeným silám,“ uviedol minister.

Pozrite si, tlačovú konferenciu:

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Sme súčasťou najväčšej európskej politickej rodiny

Európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné …

Consent choices