pariz
Paríž. PHOTO: © European Union.

Minister Korčok otvoril online podujatie: Oživenie dôvery a spolupráce v Európe vo svetle 30. výročia podpísania Parížskej Charty

Minister zahraničných vecí európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok v piatok (16. októbra 2020) otvoril online podujatie pod názvom OSCE Security Days. Témou tohtoročného podujatia bolo Oživenie dôvery a spolupráce v Európe vo svetle 30. výročia podpísania Parížskej Charty.

Parížsku Chartu podpísali v roku 1990 účastnícke štáty Konferencie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (KBSE), ktorú v roku 1995 pretransformovali na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Za Česko a Slovenskú federatívnu republiku tento kľúčový dokument európskej bezpečnosti podpísal v Paríži prezident Václav Havel. „Charta bola prijatá v atmosfére po skončení studenej vojny, po páde Berlínskeho múru a v kontexte rodiacej sa demokracie v krajinách strednej a východnej Európy. V prelomovom dokumente z Paríža jasne cítiť vôľu dosiahnuť politický konsenzus, ale rovnako tak aj optimizmus pre novú éru – novú Európu. Odvtedy sme však zostali stáť len na polceste. Sme svedkami obnovených konfliktov, humanitárnych kríz a spochybňovania demokracie a princípov právneho štátu,“ uviedol minister I. Korčok.

V rámci diskusie vystúpili predstavitelia účastníckych štátov OBSE, inštitúcií OBSE, ako aj akademickej obce. Zamerali sa nielen na hodnotenie historického kontextu prijímania charty, ale predovšetkým na jej relevanciu v prostredí silnejúcej polarizácie, rastúceho napätia v medzinárodných vzťahoch a oslabovania dôvery účastníckych štátov v multilaterálne riešenia. Slovenský minister sa vo vystúpení venoval aj niektorým aktuálnym výzvam v regióne OBSE – obnovenému vojenskému konfliktu v Náhornom Karabachu a pokračujúcim represáliám voči občanom Bieloruska po augustových voľbách.

Jedným z dôležitých rozhodnutí Parížskej charty pred 30 rokmi bolo vytvorenie Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR), ktorý prostredníctvom nestranných pozorovateľov dohliada na slobodný a demokratický priebeh volieb v účastníckych štátoch. Bieloruská vláda však v rozpore so svojimi záväzkami neumožnila pozorovateľom ODIHR tento rok svoje voľby pozorovať. „Tridsať rokov po prijatí Parížskej charty pre novú Európu sa stále stretávame s popieraním jej najsilnejších odkazov – a síce, že „Európa sa oslobodzuje od jarma minulosti,“ zdôraznil minister. Ako dodal, kroky bieloruského režimu proti jeho vlastným obyvateľom sú bolestivým príkladom tejto minulosti. „Ak teda berieme projekt Novej Európy vážne, Lukašenkova vízia Bieloruska nemôže byť jeho súčasťou,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Minister vyzval účastnícke štáty OBSE pokračovať v úsilí oživiť záväzky z Parížskej charty: „Je našou povinnosťou – OBSE a jej účastníckych štátov – pokračovať v premietaní spoločných záväzkov a deklarácií do konkrétnych činov a do každodenného života ľudí.“

Podujatie OSCE Security Days zorganizoval Sekretariát OBSE s finančnou podporou rezortu slovenskej diplomacie a v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí Českej republiky.

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices