Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union-EP.

I. Štefanec: Prípad Jozefa Chovanca sa dostal až na plénum Európskeho parlamentu

Európsky parlament v utorok rokoval o prípadoch policajnej brutality, ktorá sa týka aj zosnulého slovenského občana Jozefa Chovanca. Ten zomrel po neprimeranom zákroku belgickej polície. Podľa europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) musia byť policajné zložky inštitúciou, kde nájdu ľudia pomoc a podporu a nie orgánom, ktorého sa budú obávať. Všetky prípady policajnej brutality musia byť dôkladne prešetrené.

Smrť Jozefa Chovanca ukázala, že Polícia a vyšetrovacie orgány sa často snažia podrobnosti týchto prípadov zamiesť pod koberec. Takáto falošná solidarita nemá v právnom štáte miesto. Som rád, že sa na môj podnet podarilo dosiahnuť, aby boli vypočutí aj slovenskí svedkovia udalosti a do prípadu sa tak vnieslo viac svetla. To by však malo byť samozrejmosťou. Som rád, že Európsky parlament sa týmto problémom zaoberá a povie jasné nie každému zneužívaniu moci voči bezbranným občanom,“ vyjadril sa Štefanec.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

O mam

Odporúčame pozrieť

Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Čína vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Európskej komisie (EK), ktorá začala vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín. …

Consent choices