korcok
Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source: EP

Minister Ivan Korčok vystúpil v ministerskom paneli V4 organizovanom Atlantickou radou USA

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok sa v pondelok prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na panelovej diskusii s ministrami zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky organizovanej renomovaným washingtonským think-tankom Atlantic Council (ACUS). Témou moderovanej online panelovej diskusie ministrov V4 boli transatlantické vzťahy v post-pandemickom období a pohľad strednej Európy na ich budúcnosť.

Šéf slovenskej diplomacie na podujatí vyzdvihol dôležitosť regionálnej koordinácie a spolupráce pri boji s pandémiou. Zároveň podčiarkol historickú väzbu krajín strednej Európy k prehlbovaniu a kultivovaniu transatlantických vzťahov. „Spolupráca a transparentnosť medzi spojencami je potrebná viac ako kedykoľvek predtým. Toto neisté obdobie je pre nás skúškou, preto potrebujeme silnejšiu EÚ i NATO, pretože sú súčasťou riešenia súčasnej krízy,“ zdôraznil I. Korčok.

Ministri V4 na podujatí potvrdili pripravenosť hľadať prieniky pri formovaní spoločnej agendy v náročnej dobe poznačenej pandémiou COVID-19. Za výzvu pri zvládaní následkov pandémie označili nielen obnovu udržateľnej ekonomiky, ale aj obnovu dôvery občanov v medzinárodné inštitúcie.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v rámci diskusie zdôraznil dôležitosť pravidelného politického dialógu Európskej únie so Spojenými štátmi, ako aj posilnenie politického dialógu v rámci Severoatlantickej Aliancie. „V záujme Slovenska je, aby EÚ fungovala dobre, vďaka EÚ sa máme lepšie. Silná a fungujúca EÚ by však mala byť v záujme aj Spojených štátov. Dôležité však je, aby sme si sadli a konečne sa porozprávali. Oba brehy Atlantiku sa musia silnejšie orientovať na spoločnú strategickú spoluprácu, ktorej pečaťou by mal byť intenzívnejší a pravidelný strategický dialóg,“ uzavrel I. Korčok.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Diskusia Atlantic Council bola súčasťou série podujatí venovaných regiónu strednej Európy v rámci tzv. stredoeurópskeho týždňa – #CENTRALEUROPEWEEK, ktorý potrvá od 26. do 30. októbra.

O mam

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices