koláž EN, zdroj: PHOTO: European Union-EP.

Európski aj svetoví politickí lídri sa vyjadrili k teroristickému útoku vo Viedni. Európa smúti, uviedli

Svetoví aj európski politickí lídri a ďalší poprední predstavitelia odsúdili teroristické útoky v pondelok vo Viedni, pri ktorých prišlo o život viacero ľudí.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na Twitteri napísal: „Európa smúti. Jedného z nás tvrdo zasiahol islamistický terorizmus. Naše myšlienky sú zamerané na obete, ich rodiny, zničené životy. Francúzsko stojí po boku Rakúska a je pripravené poskytnúť podporu.“ Francúzsko pritom v uplynulých týždňoch potýkala s viacerými islamistickými útokmi, dodal Macron.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Nemeckí rezort diplomacie označil útoky za „desivé a znepokojujúce“. „Zatiaľ nepoznáme úplnú mieru útoku. V tejto náročnej chvíli sústredíme naše myšlienky na zranených a obete. Neustúpime nenávisti, ktorá sa zameriava na rozdelenie našej spoločnosti,“dodalo ministerstvo. Angela Merkelová, nemecká kancelárka, zdôraznila solidárnosť Nemcov s Rakúšanmi.

Premiér Veľkej Británie Boris Johnson tiež na sociálnej sieti Twitter napísal, že je„strašne šokovaný dnešnými hroznými útokmi vo Viedni. Myšlienky Spojeného kráľovstva smerujú k obyvateľom Rakúska – stojíme s vami zjednotení proti teroru.“

Predseda Európskej rady na Twitteri uviedol, že„Európa dôrazne odsudzuje tento zbabelý čin, ktorý porušuje život a naše ľudské hodnoty. V dôsledku hrozného útoku na túto noc myslím na obete a ľudí z Viedne.“

„Som šokovaná a smutná z brutálneho útoku, ktorý sa stal vo Viedni. Mám na mysli rodiny obetí a Rakúšanov. Európa stojí s Rakúskom v plnej solidarite. Sme silnejší ako nenávisť a teror,“ uviedla na sociálnej sieti Twitter predsedníčka Európskej komisie.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Americký prezident Donald Trump uviedol, že „tieto zlé útoky proti nevinným ľuďom musia prestať“. Jeho súper v prezidentských voľbách Joe Biden sa s manželkou Jill pomodlil za obete a ich rodiny.„Všetci musíme byť jednotní proti nenávisti a násiliu,“podotkol.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európski lídri ocenili zosnulého Delorsa ako tvorcu a budovateľa Európy

Európski lídri vzdali hold Jacquovi Delorsovi, bývalému predsedovi Európskej komisie, ktorý zomrel v stredu v …

Consent choices