Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union-EP.

Boris Johnson súri dohodu s Európskou úniou, obchodné rokovania v Londýne obnovili

Britský premiér Boris Johnson povedal, že obchodnú dohodu medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou už treba dotiahnuť, keďže sa blíži záver prechodného obdobia. „Vždy som bol veľkým stúpencom obchodnej dohody s našimi európskymi priateľmi a partnermi,“ dodal premiér pred tohtotýždňovými vyjednávaniami. Informuje o tom portál news.sky.com.

Hlavný vyjednávač Európskej únie Michel Barnier a jeho britský náprotivok David Frost obnovili rokovania v Londýne. Barnier pred príchodom do Londýna v nedeľu povedal, „je veľmi rád, že je naspäť“ a „pokračuje práca“ na zabezpečení dohody.

Vyjednávania posledné mesiace viazli, a preto by mali dohodu dosiahnuť do polovice novembra, aby bol ešte čas na jej ratifikáciu. Hlavnými prekážkami sú otázka garancií spravodlivej hospodárskej súťaže, predovšetkým pokiaľ ide o pravidlá štátnej pomoci, ale tiež vzájomné práva na rybolov, ktorý je pre stúpencov brexitu symbolickým sektorom.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices