KORCOK, Ivan
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. PHOTO: © European Union- EP.

Minister Korčok rokoval s kolegami z Rakúska, Česka, Maďarska a Slovinska o aktuálnej situácii

Aktuálna situácia v boji proti pandémii nového koronavírusu, prekonávanie jej následkov a skúsenosti z prijímaných opatrení v jednotlivých krajinách boli predmetom rokovania ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivana Korčoka s rezortnými partnermi Rakúska, Česka, Maďarska a Slovinska v piatok 6. novembra 2020.

Išlo v poradí už o štvrté rokovanie ministrov v regionálnom formáte Central 5 (C5), tentokrát formou videokonferencie. Predchádzajúce stretnutia sa uskutočnili v júni vo Viedni, v júli v Budapešti a v septembri v Ľubľane.

Šéf slovenskej diplomacie informoval svojich partnerov o priebehu a výsledkoch celoštátneho testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19 na Slovensku a zároveň opätovne poďakoval rakúskemu a maďarskému partnerovi za ich pomoc poskytnutú počas víkendového testovania.

Poskytnutá pomoc Rakúska a Maďarska potvrdila hodnotu našich susedských vzťahov. Toto gesto bolo mimoriadne cenné nielen pre nás, ale bolo zároveň prejavom solidarity v našom spoločnom úsilí v boji proti pandémii a v hľadaní možností ako odvrátiť ďalšie zhoršovanie sa situácie,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Ministri sa v rokovaniach venovali aj téme aktuálnych opatrení na hraničných prechodoch, ako aj možnostiam pre regionálnu spoluprácu v rámci pokrízovej hospodárskej obnovy, vrátane využitia finančných nástrojov EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices