Facebook
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Peter Pollák: Nevyhnutne potrebujeme reguláciu, aby sociálne siete nesmeli šíriť klamstvá

V Európskej únii sa chystá doposiaľ najväčšia regulácia pravidiel na internete. Zodpovednosť by mali niesť aj veľké spoločnosti ako Facebook alebo Google.

Pravidlá pre internet sa naposledy menili pred 20 rokmi. A Slovensko si medzičasom vybudovalo v Európskej únii nelichotivé prvenstvo. “Zo štatistík vyplýva, že 56% Slovákov, čo je suverénne najviac spomedzi všetkých členských štátov Únie verí viac dezinformáciám a konšpiráciám ako overeným faktom,” opisuje fakty europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová zo strany SaS“Na testovaní vás očipujú a potom budú ovládať cez 5G siete. Nevyhnutne potrebujeme reguláciu, aby sociálne siete prestali šíriť takéto klamstvá,” dopĺňa europoslanec zo strany OĽANO Peter Pollák.

Problém so šírením zavádzajúcich správ ale majú všetky členské krajiny. Ich spoločným menovateľom sú veľké online platformy, cez ktoré sa šíria. “Dnes mám klasické tlačené médium, mám zodpovedný denník, funguje tam klasická editorská politika, jednoducho takéto veci sa tam nedostanú. To isté musí platiť aj na sociálnych sieťach,” vyjadril svoj názor europoslanec Vladimír Bilčík. Sociálne siete, ale aj vyhľadávače tak budú spoluzodpovedné za šírenie klamlivých správ. Povinnosťou vyhľadávačov, ale aj sociálnych sietí bude zabezpečiť, aby sa nešírili. “Krajina ako je Slovensko nezmôže proti Facebooku nič, ale už na úrovni EÚ ak bude niečo prijaté, tak, samozrejme, by sme vedeli veci nejakým spôsobom ovplyvniť,” vysvetľuje možnosti europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Nebude možné napríklad spustiť reklamu a nájsť cez vyhľadávače preukázateľné dezinformačné správy. “Na druhej strane musí byť zachovaná sloboda slova a to je teraz úlohou Európskej komisie, aby pravidlá nastavila tak, aby neohrozovali demokratické princípy,” upozorňuje na druhú stranu mince europoslanec Michal Wiezik.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

O mam

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices