korcok
Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source: EP

Minister Korčok: EÚ musí mať jasno, ako si predstavuje budúcnosť transatlantických vzťahov

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky I. Korčok sa vo štvrtok zúčastnil na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí štátov Európskej únie (EÚ).

Ministri sa v úvode zasadnutia venovali aktuálnym otázkam svetového diania, jednou z najdôležitejších tém boli voľby v Spojených štátoch amerických. Ministri sa zhodli na tom, že zvolenie Joea Bidena za prezidenta USA je dobrou správou pre rozvoj transatlantických vzťahov. „EÚ musí mať jasno v tom, ako si predstavuje budúcnosť transatlantických vzťahov. Potrebujeme nielen naformulovať a komunikovať svoje očakávania, ale aj zaujať proaktívny postoj k ich naplneniu,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok s tým, že ministri sa k téme vrátia na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné vzťahy v decembri.

Vzhľadom na zvyšujúcu sa brutalitu zásahov bezpečnostných zložiek a pokračujúce hrubé porušovania ľudských práv a slobôd bol vývoj v Bielorusku opätovne témou rokovania ministrov. Minister Ivan Korčok konštatoval, že EÚ musí aj naďalej aktívne reagovať na bezprecedentnú mieru násilia a cynizmu Lukašenkovho režimu voči vlastným občanom a zdôraznil, že „sami máme skúsenosť s dlhými rokmi neslobody a potláčania základných ľudských práv a slobôd, čo je osobitne aktuálne nielen v kontexte pripomínania si výročia 17. novembra.

Ministri rokovali aj o revízii vzťahov medzi EÚ a Bieloruskom a ďalšom spoločnom prístupe voči režimu v Minsku, najmä o spôsoboch ďalšej podpory prodemokratickej časti bieloruskej spoločnosti a slobodných médií. Slovensko vyzvalo na urýchlenie prác na komplexnom pláne ekonomickej podpory pre demokratické Bielorusko.

Multilateralizmu a svetovému poriadku založenému na pravidlách vďačí Slovensko a EÚ za obdobie stability a prosperity. Slovenská republika bude aj naďalej silným zástancom konceptu efektívneho multilateralizmu. Minister Ivan Korčok zdôraznil, že odpovede na globálne výzvy ako napríklad boj proti klimatickým zmenám si vyžadujú spoločný postup, pričom EÚ musí byť vo vlastnom záujme lídrom týchto procesov.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Súčasťou zasadnutia bola aj diskusia s ministrom zahraničia Palestíny R. al-Malikím. V kontexte dynamiky v regióne sa ministri zaoberali možnosťami, ako môže EÚ prispieť k obnove priamych rokovaní medzi stranami konfliktu. Slovenská republika sa konzistentne zasadzuje za dvojštátne riešenie, ktoré bude výsledkom priamych rokovaní medzi Izraelom a Palestínou a bude založené na medzinárodnom práve a medzinárodne uznávaných parametroch.

Jedným z výstupov dnešného rokovania ministrov bolo aj prijatie Akčného plánu EÚ pre ľudské práva a demokraciu na roky 2020-2024. Ide o tretí akčný plán EÚ v tejto oblasti, ktorým EÚ potvrdzuje, že chce zohrávať prominentnú úlohu pri ochrane ľudských práv a demokracie vo svete. V rámci nového Akčného plánu sa EÚ plánuje zamerať aj na dopady klimatických zmien, ako aj nastupujúcich technológií na dodržiavanie ľudských práv a demokracie.

Z dôvodu zhoršenej pandemickej situácie v Európe sa pravidelné zasadnutie šéfov rezortov diplomacií uskutočnilo po čase opäť formou videokonferencie.

O mam

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices