cyprus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Minister I. Korčok: Slovensko si za svoje pôsobenie na Cypre vyslúžilo rešpekt

Aktuálne dianie vo východnej oblasti Stredozemného mora, ale aj dlhodobá angažovanosť slovenskej diplomacie a pôsobenie slovenských vojakov v rámci mierovej misie UNFICYP pod vlajkou Organizácie Spojených národov (OSN) boli hlavnými témami rokovania ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivana Korčoka s cyperským rezortným partnerom Nicosom Christodoulidesom, ako aj s osobitnou predstaviteľkou generálneho tajomníka OSN a šéfkou Mierovej misie OSN na Cypre Elizabeth Spehar. S oboma predstaviteľmi sa šéf slovenskej diplomacie stretol počas svojej návštevy Cypru, kam odcestoval spolu s ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom.

„Rokovania potvrdili veľmi dobré a intenzívne slovensko-cyperské vzťahy. Slovensko si za svoje dlhodobé diplomatické a mediačné úsilie na Cypre vyslúžilo náležitý rešpekt. Už tri desaťročia na Cypre podporujeme bikomunitný dialóg a naši vojaci a policajti slúžia už takmer 20 rokov v mierovej misii UNFICYP pod vlajkou OSN. Dvojstranné vzťahy chceme však posúvať ešte ďalej, priestor na prehĺbenie spolupráce vidíme predovšetkým v ekonomickej oblasti,“ uviedol minister I. Korčok.

Cyperský minister zahraničných vecí Nicos Christodoulides ocenil prínos dlhodobej angažovanosti slovenskej diplomacie pri nestrannom vedení bikomunitných stretnutí grécko-cyperských a turecko-cyperských politických strán, ktoré pomáhajú zvyšovať dôveru medzi oboma komunitami na rozdelenom Cypre. Obaja partneri zdôraznili záujem o spoluprácu aj v ekonomickom sektore, najmä v oblasti start-upov. Spomenuli pozitívny prínos Festivalu Reflect, cypersko-slovenského projektu, ktorý už tri roky každoročne združuje globálnu start-upovú komunitu.

Viac..  Marcový súbor prípadov nesplnenia povinnosti: kľúčové rozhodnutia

V rámci rokovania šéfov diplomacií rezonovala aj téma napätých vzťahov vo východnom Stredomorí a riešenie cyperského problému (CYPROB). Minister I. Korčok opakovane vyjadril Cyperskej republike solidaritu a zdôraznil, že Slovensko podporuje riešenie cyperského problému založeného na bi-zónovej a bi-komunitnej federácii. V európskych prierezových témach sa partneri zhodli, že v kontexte dopadov koronakrízy je potrebné zachovať európsku súdržnosť a jednotu.

Počas rokovaní s osobitnou predstaviteľkou generálneho tajomníka OSN Elizabeth Spehar a veliteľkou misie UNFICYP Cheryl Pearce minister I. Korčok potvrdil záujem Slovenskej republiky o zotrvanie slovenského kontingentu v rámci mierových síl OSN na Cypre. Slovenská republika je v súčasnosti zastúpená s najväčším počtom vojakov na misii OSN UNFICYP na Cypre a od roku 2018 Slovensko prevzalo vedenie v rámci sektoru 4.

O mam

Odporúčame pozrieť

vojak

Hliadka EÚ sa ocitla pod paľbou azerbajdžanskej armády, tvrdí Arménsko

Arménsko v utorok obvinilo azerbajdžanskú armádu zo spustenia paľby na hliadku EÚ, ktorá monitoruje situáciu …

Consent choices