hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /ALDE/. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Hojsík: Žiadame zverejnenie správy o bezpečnosti v Mochovciach a zvýšenie transparentnosti

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský sa vo svojich verejných vyhláseniach vyjadril, že na Slovensku máme veľký bezpečnostný problém s atómovými elektrárňami Mochovce.

Poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík žiada okamžité zvýšenie transparentnosti a zverejnenie správy misie OSART Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA), ktorá hodnotila bezpečnosť blokov 3 a 4 koncom minulého roka.  „Na otázky okolo bezpečnosti pri dostavbe Mochoviec sme v Progresívnom Slovensku upozorňovali už pred dvoma rokmi. Aktuálne vyjadrenie riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského potvrdzujú staré a vyvolávajú nové obavy. V hre môžu byť ľudské životy, štát musí okamžite konať,“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

„Pred dvoma rokmi sme požadovali, aby bol vykonaný audit misie OSART, to sa našťastie stalo. Žiaľ, závery tejto misie nie sú verejné. O ich zverejnení rozhoduje Spoločnosť Slovenské elektrárne, a.s., v ktorej má štát akcionárske zastúpenie. Je teda na ministrovi hospodárstva Sulíkovi, aby konečne zabezpečil jej zverejnenie,“ doplnil progresívny europoslanec Hojsík.

„Bezpečnosť je prvoradá. A na to, aby verejnosť dôverovala tomu, že elektrárne v Mochovciach sú naozaj bezpečné, potrebujeme transparentnosť. Žiadame, aby bola urýchlene zverejnená správa misie OSART, zároveň žiadame, aby sa v tak citlivej záležitosti, akou sú atómové elektrárne, okamžite zvýšila transparentnosť a posila verejná kontrola,“ vymenoval požiadavky Progresívneho Slovenska Hojsík.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

„Snaha niektorých ministerstiev v tejto oblasti je chvályhodná, kroky ministra Budaja idú správnym smerom. To však nestačí. Ak chceme vybudovať dôveru verejnosti k bezpečnosti, a zároveň predísť možným tragickým udalostiam, atómové elektrárne musia podliehať aj verejnej kontrole. Verejné vyjadrenia riaditeľa SIS o bezpečnostných rizikách to len potvrdzujú,“ uzavrel podpredseda progresívcov Martin Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices