Singapur
Ilustračné PHOTO: © European Union.

M. Klus: Singapur ako inšpirácia. Cielené testovanie, práca z domu aj striedavé vyučovanie

„Skúsenosti Singapuru, ktorý je globálnym finančným centrom a jedným z najvyspelejších štátov sveta, môžu byť príkladom aj pre Slovensko. Druhú vlnu šírenia koronavírusu majú Singapurčania pod kontrolou vďaka modernému dohľadávaniu kontaktov s pomocou mobilnej aplikácie. Osvedčilo sa im aj skĺbenie práce z domu (tzv. home office) s e-learningovým systémom vzdelávania detí v kombinácii so striedavým skupinovým vyučovaním. Našli tak účinný recept, ktorý spája dodržiavania prísnych opatrení pri čo najmenšom dopade na ekonomiku a spoločnosť.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v utorok, 24. novembra 2020 v Bratislave, po videokonferencii so štátnym ministrom z Ministerstva zahraničných vecí a dopravy Singapurskej republiky Chee Hong Tatom. Partneri diskutovali o bilaterálnej spolupráci a vymenili si skúsenosti z boja proti pandémii ochorenia COVID-19. Singapur, ktorý je ostrovným mestským štátom v juhovýchodnej Ázii, zaviedol prísne protipandemické opatrenia už začiatkom roka.

Za najdôležitejšie nástroje považuje pravidelné cielené testovanie rôznych skupín obyvateľstva a následne dohľadávanie kontaktov s nakazenými osobami s využitím moderných technológií. Veľkou výzvou pre vlády, nielen v Singapure, ale aj na Slovensku, je správna komunikácia s občanmi a vysvetľovanie významu opatrení, ktoré negatívne zasahujú do ich životov.

Singapurský štátny minister Chee Hong Tat počas online diskusie informoval štátneho tajomníka MZVEZ SR Martina Klusa aj o skúsenostiach so zavádzaním opatrení na školách, ktoré patria medzi rizikové oblasti z hľadiska šírenia nákazy. „Aby nedošlo k prerušeniu kontaktu medzi žiakmi a školským prostredím, zaviedli  striedavé skupinové vyučovania, najmä pre študentov záverečných ročníkov. Súčasne však spustili aj e-learning, teda online vyučovanie z domu. Zatvorenie škôl má podľa vlády v Singapure negatívne dopady na fungovanie ekonomiky, keďže sa dotýka aj pracovného režimu rodičov školákov,“ vysvetlil M. Klus.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

V závere videokonferencie štátny tajomník rezortu diplomacie SR ocenil úlohu Singapuru ako koordinátora vzťahov medzi Európskou úniou a Združením národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a vyzval na zintenzívnenie ekonomických vzťahov a vytváranie nových obchodných či investičných príležitostí.

Zároveň informoval partnera, že Singapurská republika bude na základe odporúčania Rady EÚ od štvrtka, 26. novembra 2020, oficiálne zaradená medzi tzv. menej rizikové „zelené“ krajiny aj na slovenskom cestovateľskom semafore, ktorý vychádza z dát Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

O mam

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Singapurská transformácia digitálneho hospodárstva je inšpirujúca aj pre EÚ

Členovia Výboru Európskeho parlamentu pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa sa tento týždeň zúčastňujú pracovnej cesty …

Consent choices