Cina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Minister Korčok: Slovensko vníma rastúci vplyv Číny vo svete a jej politiku

Zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO, na ktorom SR zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok, pokračovalo ďalším dňom. Na rokovaní sa zúčastnili aj viacerí alianční partneri.

Hlavnou témou rokovania s partnermi z Fínska, Švédska, Austrálie, Japonska, Južnej Kórey, Nového Zélandu a s vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničné vzťahy a bezpečnostnú politiku J. Borrellom bola Čína. „Slovensko vníma rastúci vplyv Číny vo svete a jej politiku na medzinárodnej scéne. Tá pre nás predstavujte zároveň výzvu aj príležitosť. Máme záujem o férové a konštruktívne vzťahy Aliancie s Čínou. Na druhej strane musíme lepšie poznať pohnútky správania Číny v našom euroatlantickom priestore a vyhodnocovať ich dôsledky na naše bezpečnostné záujmy. Nemôžeme prehliadať fakt, že Čína má druhý najväčší rozpočet na obranu na svete,“ uviedol minister Korčok.

Stretnutie ministrov s rezortnými partnermi z Gruzínska a Ukrajiny sa zameralo na bezpečnosť v regióne Čierneho mora. „Sme znepokojení militarizáciou Čierneho mora a špecificky Krymu zo strany Ruska, ktorá mu umožňuje destabilizovať širší región a rozširovať svoj vojenský vplyv ďalej do Stredozemného mora,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie I. Korčok. „Zvyšovanie stability našich blízkych a kľúčových partnerov, Gruzínska a Ukrajiny, je aj v záujme našich občanov. Slovensko plne podporuje budovanie ich obranných spôsobilostí, posilňovanie ich odolnosti a prehlbovanie praktickej spolupráce s NATO,“ uzavrel minister.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Ďalšie zasadnutie ministrov zahraničných vecí NATO sa uskutoční v marci 2021 v Rige.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices