brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko sa pripravuje na oba brexitové scenáre. Dohoda by však obchodovanie uľahčila

Na pondelkovom tlačovom brífingu štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarína Bruncková uviedla, že ak by nastala nedohoda medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom, tak nebude mať žiaden dopad na spojenia medzi Veľkou Britániou a Slovenskom v oblasti leteckej a nákladnej dopravy. Informovala o tom po skončení zasadnutia Strategickej komisie pre európskej záležitosti na úrovni štátnych tajomníkov.

Slovensko očakáva, že v obidvoch prípadoch, teda v prípade uzavretia aj neuzavretia dohody SR očakáva, že Európska komisia vydá takzvané núdzové opatrenia, ktoré by upravovali pravidlá pre všetky módy dopravy. Ak by však EK nevydala žiadne núdzové opatrenia, SR je pripravená fungovať aj bez nich.

Štátna tajomníčka tiež dodala, že pokiaľ ide o koordináciu opatrení súvisiacich s COVID-19 a s otváraním zimných lyžiarskych stredísk, prioritou je, aby sa koordinovali najmä okolité krajiny.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Veľká Británia ako tretí štát

Štátny tajomník Ministerstva financií SR Ľuboš Jančík k brexitu povedal, že po skončení prechodného obdobia na konci tohto roka sa bude Veľká Británia posudzovať ako tretí štát so všetkým, čo k tomu patrí. Brexit by taktiež ovplyvnil život bežných ľudí a cestovateľov, totiž už v súčasnosti je tovar vo výške do 300 eur pre bežných cestujúcich a 420 eur pre tých, ktorí používajú lietadlo, oslobodený od cla. V tomto prípade by podľa Jančíka nemali nastať ďalšie výrazné zmeny.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Slovensko pripravené na oba scenáre

Brexit sa okrem iných dotkne aj samotných podnikateľov, avšak od dohody bude závisiesť ako tvrdo. V prípade, že dôjde k dohode, bude vplyv na podnikateľov len v rovine administratívnych opatrení. Budú teda musieť vypĺňať tlačivá týkajúce sa pohybu tovaru a preclenia tovaru, budú tak musieť uvádzať napríklad cenu, objem či množstvo tovaru. Podľa Jančíka to bude len mierna administratívna záťaž.

V prípade nedohody sa k tejto administratívnej záťaži pridá aj finančný dopad, pretože sa budú platiť clá, ktoré sa vo vzťahu k tretím krajinám pohybujú od nula percent pri rôznych chemických výrobkoch až po 74,9 percent pri tabakových výrobkoch.

Martin Klus k brexitu povedal, že Slovensko sa pripravuje na oba scenáre. „Radi by sme v blízkej dobe vyhlásili, že máme dohodnuté a sme za vodou, aspoň pokiaľ ide o ten kritický scenár po 1. januári,“ povedal štátny tajomník.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices