EU NATO
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Minister Korčok: Slovensko podporí posilňovanie Aliancie zvládať hrozby nasledujúceho desaťročia

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok sa v pondelok v sídle NATO v Bruseli stretol s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom.

Strategickým záujmom Slovenska je mať politicky jednotnú a vojensky pripravenú Alianciu na bezpečnostné hrozby a výzvy budúceho desaťročia. Efektívny prístup k obrane si vyžaduje pevné previazanie civilných a vojenských nástrojov a týmto smerom sa musí uberať každý jeden spojenec,“ uviedol minister I. Korčok.

Hlavnou témou stretnutia bola adaptácia Aliancie a reflexný proces NATO (NATO 2030) v kontexte nedávno zverejnenej správy skupiny nezávislých expertov NATO 2030: Zjednotení pre novú éru. Požiadavka na interný reflexný proces vzišla z minuloročného stretnutia lídrov v Londýne. Jeho cieľom je vystužiť politický aj vojenský pilier Aliancie, ako aj posilniť jej úlohu hráča s globálnym rozhľadom a funkčnými partnerstvami rovnako zmýšľajúcich krajín a organizácií.

Správa skupiny expertov potvrdzuje nevyhnutnú úlohu NATO pri ochrane bezpečnosti Európy a severnej Ameriky a v prvom rade nášho demokratického spôsobu života. Je to pre nás osobitne dôležité, lebo NATO je základným a kľúčovým pilierom bezpečnosti Slovenskej republiky a jej občanov,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie.

Diskusia o spoločnej vízii NATO k roku 2030 bude pod vedením J. Stoltenberga pokračovať konzultáciami so spojencami, ako aj diskusnými podujatiami s občianskou spoločnosťou, mládežou a súkromným sektorom. „Slovensko je pripravené aktívne sa zapojiť do tejto diskusie a využiť pritom aj svoju analýzu bezpečnostného prostredia, ktorá je v pripravovanej aktualizácii našich strategických dokumentov – Bezpečnostnej a Obrannej stratégie,“ uviedol minister I. Korčok.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Partneri diskutovali aj o význame zodpovedného konania a solidarity všetkých spojencov. „Generálny tajomník J. Stoltenberg zohráva významnú úlohu mediátora v citlivých otázkach či možných sporoch medzi spojencami. Každý spojenec však musí konať zodpovedne a v súlade s hodnotami Severoatlantickej zmluvy, ktoré nás v rámci NATO spájajú,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Generálny tajomník J. Stoltenberg ocenil príspevky Slovenska do kolektívnej obrany Aliancie a do jej operácií a misií vo svete, najmä nenahraditeľnú prácu našich vojačiek a vojakov v Lotyšsku, Afganistane a Iraku.

O mam

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices