
„Gastro prevádzky, vrátane pivovarov ako ich dodávateľov, sú od začiatku pandémie jednými z najviac postihnutých sektorov. Napriek výpadku príjmov to boli práve stravovacie zariadenia, kto prejavil obrovskú mieru solidarity a zdravotníkom, či ďalším zložkám dodávali často zdarma obedy. V drvivej väčšine prípadov prísne dodržiavali všetky opatrenia a šírili o nich informácie aj svojim zákazníkom. Množstvo pivovarov zas začalo vyrábať a distribuovať dezinfekčné prostriedky. Napriek tomu sa im nedostáva adekvátnej pomoci. Slovenská vláda by sa mala inšpirovať v iných európskych štátoch a prijať aspoň túto podporu:
1. Zriadiť schému dostupných a lacných úverov, ktorými by prevádzky mohli prekryť nevyhnutné výdavky, napríklad na nájom, udržiavanie strojov a vybavenia, či leasingy.
2. Odpustiť, alebo odložiť časť daní alikvotnú poklesu prijmov v danom období.
3. plošne znížiť DPH na gastronomické a pohostinské služby, ktorú má Slovensko najvyššiu z okolitých krajín.
Pri aktuálnom vývoji a nových reštrikčných opatreniach hrozí nielen trvalé zatváranie prevádzok, ale aj zánik dlho budovaného know-how, nenavratná likvidácia techbologických základní a strata odborného personálu. Tieto škody nebudú, najmä malé a stredné podniky, v budúcnosti vedieť nahradiť.“