wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB MW.

Michal Wiezik: Veľká výhra – staré lesy ako odpoveď na klimatickú krízu

V Parlamente sme schválili pozičný dokument ku klimatickým zmenám. Som nesmierne rád, že na základe môjho návrhu bol vypracovaný paragraf, ktorý žiada prísnu ochranu starých lesov, ako adaptáciu na klimatické zmeny.

Znie nasledovne: “ identifikácia lesných oblastí, ktoré zostali najbližšie svojmu prirodzenému stavu a ktorým by sa preto mala poskytnúť osobitná ochrana, bola jednou z priorít druhého environmentálneho akčného programu EÚ z roku 1977; hoci zatiaľ neboli prijaté žiadne opatrenia, EÚ si toto stanovila ako prioritu aj v stratégii biodiverzity do roku 2030; vyzývame Komisiu, aby budúcu stratégiu EÚ pre adaptáciu na zmenu klímy zosúladila s cieľmi stratégie EÚ v oblasti biodiverzity, obzvlášť v súvislosti s prísnou ochranou všetkých pralesov a s jej cieľmi
zachovania a obnovy“.

Váhou je to rovnako dôležitý dokument, ako nedávny návrh pre EU Forest Strategy. To bola jedna veľká hrôza, ktorá sa o ochrane lesov ani len nezmienila. Som rád, že teraz je to opačne, a špeciálne aj preto, že spravodajkyňou bola kolegyňa z mojej frakcie.
Staré lesy v sebe viažu obrovské množstva uhlíka. Ten ostáva zachytený v biomase, mŕtvom dreve a pôde – to znamená mimo atmosféry. Preto budeme ťažiť z ich veku a necháme ich na pokoji, nech nám pomáhajú sťahovať uhlík z atmosféry a uchovávať ho vo svojich štruktúrach.

Viac..  Celosvetová humanitárna kríza nabrala nebývalé rozmery. Čo medzinárodné spoločenstvo musí urobiť, ak chce situáciu zlepšiť.

Pri všetkých tých negatívach je toto vskutku veľmi dobrá správa. Dáva mi silu pokračovať ďalej, aj keď sa nie vždy darí. Je dôležité aby sme popri covid kríze mysleli aj na budúcnosť, kde sa na nás valí vlna klimatickej a biodiverzitnej katastrofy. Staré lesy plné života, nám budú veľkou pomocou pri obidvoch.

Ide o Život!

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices