Ilustračné PHOTO: FB MZSR

V Európskej únii sa začala očkovacia kampaň

Krajiny Európskej únie v nedeľu oficiálne odštartovali koordinovanú očkovaciu kampaň proti ochoreniu COVID-19. Vakcína vyvinutá nemeckou firmou BioNTech a americkou spoločnosťou Pfizer, sa začala do štátov EÚ distribuovať už v piatok. V Nemecku, Maďarsku a na Slovensku prvých ľudí zaočkovali už v sobotu.

Celkovo bolo v 27-člennej Európskej únii doteraz zaznamenaných prinajmenšom 16 miliónov infekcií koronavírusom a viac ako 336-tisíc ľudí v súvislosti s nákazou zomrelo. Napriek tomu, že ide o vysoké počty, podľa expertov skutočný počet obetí pandémie je vyšší, vzhľadom na to, že nie všetky prípady boli zaznamenané.

Krátko pred odštartovaním očkovania v Európskej únii boli vo Francúzsku a Španielsku zistené prvé prípady nového variantu koronavírusu, ktorý sa rýchlo šíri v Londýne a južnom Anglicku a podľa britských úradov je oveľa nákazlivejší. Nemecká farmaceutická firma BioNTech je presvedčená, že jej vakcína je účinná aj proti britskému variantu koronavírusu, ale uviedla, že pre úplnú istotu sú potrebné ďalšie štúdie.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

koronavirus

Zaočkovanosť potrebujeme zvýšiť o 30 percent, tvrdí konzílium odborníkov. Naďalej sme najhorší na svete

Potrebujeme zvýšiť zaočkovanosť proti ochoreniu COVID-19 o 30 percent. Uviedla to v mene konzília odborníkov …

Consent choices