studenti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

IT Fitness Test 2020 ukázal, že koronakríza zlepšila digitálne zručnosti žiakov

Napriek tomu, že 9. ročník IT Fitness Testu sa konal v mimoriadnych podmienkach, výsledky najväčšieho testovania IT zručností na Slovensku v porovnaní s minulým rokom lepšie. Pozitívny vplyv na digitálne zručnosti žiačok a žiakov má nepochybne aj diaľkové vzdelávanie. Test určený pre študentov stredných a vysokých škôl tento rok vyplnilo 13 649 respondentov a ich priemerná úspešnosť dosiahla hodnotu 61,65 % (v porovnaní s 2019 nárast o 11,78%). Do ľahšej verzie testovania určenej pre základné školy sa zapojilo 7 246 žiačok a žiakov, z ktorých bolo v priemere 64,98 % úspešných. Testovacie úlohy boli v oboch testoch zaradené do piatich kategórií – internet, bezpečnosť a počítačové systémy, komplexné úlohy, kancelárske nástroje, kolaboratívne nástroje sociálne siete.

„Rok 2020 bol pre nás všetkých úplne iný, ako sme očakávali. Nikto z nás nedostal na výber, všetci sme museli pre krízu s COVID-19 meniť naše každodenné návyky. Po celej Európe takmer zo dňa na deň prešli obyvatelia EÚ na dištančné vzdelávanie a prácu z domu. Pri tomto prechode sa vyskytli aj problémy. Kríza odhalila nerovnosti v našej spoločnosti, a najmä digitálnu priepasť. Znevýhodneným žiakom sa nedostalo dostatočnej podpory. Učitelia zas museli učiť online bez riadnej prípravy a školení. Mnoho škôl nemalo a stále nemá primeranú infraštruktúru či kapacitu na prechod na dištančné vzdelávanie,“ zhodnotil Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie, ktoré je partnerom podujatia.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Podrobné výsledky tvorcovia testu z Technickej univerzity v Košiciach zverejnili v záverečnej správe IT Fitness Teste 2020.

 

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ odsúdila odpálenie balistickej rakety zo strany KĽDR

Európska únia v pondelok kritizovala Severnú Kóreu za nedeľnú skúšku balistickej rakety stredného doletu na …

Consent choices