Humanitárna pomoc pre Chorvátsko. PHOTO: MV SR

Slovensko pomáha Chorvátsku po ničivom zemetrasení

Slovensko promptne zareagovalo na silné zemetrasenie, ktoré v utorok 29. decembra postihlo územie Chorvátska a v stredu vypravilo materiálnu humanitárnu pomoc pre obyvateľov najviac postihnutých obcí Sisak a Petrinja, ktoré zaznamenali ďalšie otrasy pôdy. Chorvátsko zatiaľ hlási sedem obetí zemetrasení a rozsiahle materiálne škody. O humanitárnu pomoc požiadala chorvátska vláda oficiálne prostredníctvom Koordinačného centra pre reakciu na núdzové situácie EÚ.

„Tak ako pri zemetrasení, ktoré postihlo nášho spojenca v marci tohto roka, aj teraz Slovensko prejavuje svoju solidaritu s obyvateľstvom Chorvátska a považuje za povinnosť prispieť prostredníctvom humanitárnej zásielky k zmierneniu následkov tejto prírodnej katastrofy,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková.

Poskytnutý materiál v celkovej hodnote vyše 16-tisíc eur zahŕňa 120 ks spacích vakov, 120 ks poľných skladacích postelí a 44 ks elektrických ohrievačov. Materiál poskytlo zo svojich zásob Ministerstvo vnútra SR a do Chorvátska bude prepravený s pomocou Hasičského a záchranného zboru Ministerstva vnútra SR.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Humanitárna pomoc sa poskytuje ako súčasť oficiálnej rozvojovej spolupráce Slovenskej republiky pod značkou SlovakAid a neohrozí potreby Slovenskej republiky v súvislosti s pandémiou COVID-19.

O mam

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices