Ilustračné PHOTO: © European Union.

Francúzsky minister zdravotníctva sľúbil zrýchlenie vakcinácie

Francúzsky minister zdravotníctva sľúbil „exponenciálne“ zrýchlenie procesu vakcinácie proti koronavírusu. Po tom, ako v krajine za prvých šesť dní zaočkovali sotva 500 ľudí, šéf rezortu zdravotníctva Olivier Véran obhajoval vládnu stratégiu poskytnutia vakcín najprv obyvateľom domovov dôchodcov. Avšak v utorok sľúbil zjednodušenie byrokratického procesu dávania súhlasu, ktorý sa považuje za čiastočný dôvod pomalej vakcinácie vo Francúzsku.

Véran uviedol, že vláda zvýši počet vakcinačných centier a kategórií ľudí, ktorí sú oprávnení na skoré očkovanie, a umožní ľuďom prihlásiť sa na vakcináciu prostredníctvom aplikácie alebo telefonicky. Rast počtu vakcinácií v nadchádzajúcich dňoch „bude exponenciálny“, povedal pre rozhlasovú stanicu RTL.

Hoci susedné krajiny prijímajú striktné nové lockdowny, Véran sa vyjadril, že Francúzsko zvažuje možnosti a „nebude uvoľňovať“, ale neohlásil žiadne nové opatrenia. Francúzsky minister školstva Jean-Michel Blanquer pre rozhlasovú stanicu Europe-1 povedal, že nechce „deti pripraviť o vyučovanie“.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Véran konštatoval, že vo Francúzsku potvrdili 10 alebo 15 prípadov nového, nákazlivejšieho, variantu koronavírusu, ktorý sa objavil v Británii. Celkový počet infekcií a hospitalizácií je však vo Francúzsku podľa jeho slov v súčasnosti stabilný.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices