hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH.

Martin Hojsík: Na Slovensku je ohrozených 46% druhov vtákov

VTÁCTVA JE NA SLOVENSKU ČORAZ MENEJ

? Na Slovensku je ohrozených 46 % druhov vtákov. Stav vtáctva na sa neustále zhoršuje. V mnohých prípadoch dochádza k dramatickému úbytku populácie. Podľa správy, ktorú zverejnila Štátna ochrana prírody, majú najväčší problém druhy, ktoré sú naviazané na poľnohospodársku krajinu, ako sú jarabice prepelice či hrdličky.

? Dôvody úhynu nás asi neprekvapia. Hlavné príčiny sú pytliactvo, otrava spôsobená toxickými látkami, nadmerné používanie nebezpečných pesticídov, monokultúry jednej plodiny ako napríklad repky na veľkých plochách, rúbanie vetrolamov a alejí, intenzívna ťažba dreva, ale aj nedostatok mŕtveho dreva v lesoch.

? Pokiaľ nezačneme konať, hrozí Slovensku žaloba za porušenie našich medzinárodných záväzkov. Vždy ma zamrzí, keď veci musia zájsť až tak ďaleko, veď do ochrany prírody by sme nemali byť nútení, je to predsa naša spoločenská povinnosť. Jednej žalobe už čelíme za nedostatočnú ochranu hlucháňa a stále nevieme ako to dopadne s odstrelom vlkov.

❓Čo s tým vieme urobiť?
Slovenská príroda potrebuje veľké a odvážne kroky. Na európskej úrovni sa nám jeden taký podaril. Až 10% financií EÚ bude musieť ísť na ochranu prírody, teda biodiverzity…aj na Slovensku. Je to niečo, čo som presadzoval od svojho príchodu a trvalým tlakom dostal až do rozpočtu Únie. To znamená podporu biologických náhrad nebezpečných pesticídov. Financovanie ochrany prírody aj podpora malých a stredných farmárov, miesto repkových agrobarónov.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

☝ Prostriedky na ochranu našej biodiverzity budeme mať k dispozícii, no kompetentní musia prostriedky využiť zodpovedne.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices