Brockova
Štátna tajomníčka Ingrid Brocková. Zdroj: MZVaEZ SR.

Brocková: Z hľadiska európskej bezpečnosti je lepšie, aby bolo Turecko súčasťou politického západu

Z hľadiska európskej bezpečnosti, a teda aj bezpečnosti Slovenska, je lepšie, aby Turecko bolo súčasťou politického západu. To ale v konečnom dôsledku závisí najmä od Turecka samotného. Európska únia (EÚ) nemá „čarovný prútik“, môže však poskytnúť stimuly a hodnotový rámec pre rokovania, podporu pre dialóg a uplatňovanie medzinárodného práva, ako aj víziu do budúcnosti, v ktorej by malo byť viac spolupráce a menej napätia. V rozhovore pre agentúru SITA a portál Webnoviny.sk to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Ingrid Brocková.

„Na Európskej rade 10. decembra sme prijali závery k situácii vo východnom Stredomorí, ktoré konanie Turecka odsudzujú, potvrdzujú našu solidaritu s Gréckom a Cyprom a obsahujú aj dohodu o príprave rozšírených sankcií,“ priblížila štátna tajomníčka. Domnieva sa, že reštrikcie sú len jedným aspektom. Tým druhým je podľa nej ponuka alternatívy pre Turecko a tou je otvorenosť, prehĺbenie spolupráce v oblastiach ako hospodárstvo a obchod, migrácia či kontakty medzi ľuďmi. „Je na Turecku, ako sa rozhodne. Cestou k riešeniu sporov o práva ťažby by mohla byť multilaterálna konferencia o východnom Stredomorí, ktorú by sme určite privítali. Dôležité je, aby sme ako Únia boli jednotní,“ skonštatovala Brocková.

Dodala, že SR sa dlhodobo angažuje na Cypre prostredníctvom vojenského kontingentu v misii Unficyp ako jedna z vedúcich krajín. Slovenská diplomacia zároveň už viac ako 30 rokov sprostredkúva dialóg gréckej aj tureckej komunity na Cypre. Brocková verí, že ak všetky zúčastnené strany prejavia politickú vôľu nájsť stabilné riešenie, to sa prostredníctvom dialógu a rokovaní napokon aj nájde.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Podľa Brockovej je dôležité pochopiť, že kroky SR nie sú zamerané proti Turecku ako krajine, ani proti Turkom, ani proti moslimom, ale proti neprijateľnému postupu Turecka voči dvom členským krajinám EÚ. „Tu je určite priestor, kde by nám médiá mohli pomôcť, aby náš postup bol správne pochopený,“ uzavrela tajomníčka rezortu diplomacie.

Problém medzi Gréckom a Tureckom predstavuje východná časť Stredozemného mora, kde Ankara uskutočňuje prieskum nálezísk nerastného bohatstva. Existujú obavy, že Turecko pri rôznych príležitostiach narúša grécky vzdušný priestor a grécke a cyperské teritoriálne vody. Štátna tajomníčka doplnila, že vo východnom Stredomorí je nedoriešených otázok viac. Možno spomenúť cyperský problém, otázku delimitácie námorných hraníc, záujmy krajín regiónu o ťažbu a distribúciu energonosičov, a to všetko na pozadí vývoja v susediacich regiónoch – Blízkeho a stredného východu a severnej Afriky.

(SITA)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices