zdravie, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

WHO: Tím expertov vo štvrtok pricestuje do Číny, aby preskúmal pôvod koronavírusu

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by mali tento týždeň pricestovať do Číny, aby uskutočnili dlho očakávaný výskum pôvodu pandémie koronavírusu. V pondelok to potvrdila vláda v Pekingu.

Experti prídu do najľudnatejšieho štátu sveta vo štvrtok a stretnú sa s čínskymi partnermi. Zatiaľ však nie sú známe bližšie podrobnosti, ako budú postupovať a či vycestujú aj do mesta Wu-chan, odkiaľ koncom predvlaňajška hlásili prvé prípady koronavírusu.

Rokovania o pracovnej ceste vedcov WHO trvali niekoľko týždňov. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pred niekoľkými dňami vyslovil „sklamanie“ z postupu čínskych úradov pri vystavovaní potrebných povolení.

Tím odborníkov zostavený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) plánuje v Číne prekontrolovať všetky vzorky a lekárske záznamy. Chce zistiť, kde koronavírus prvý raz preskočil zo zvieraťa na človeka a z akého živočíšneho druhu pochádza.

Pátranie po pôvode nového koronavírusu vyvolalo viaceré obvinenia z krytia a politické napätie, predovšetkým medzi administratívou dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa a Pekingom. Väčšina expertov sa domnieva, že koronavírus, známy pod označením SARS-CoV-2, pochádza zo zvierat v Číne, pravdepodobne z netopierov. WHO preto dala dohromady 10-členný tím, ktorý túto teóriu preskúma.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Agentúra AP medzičasom pri vyšetrovaní zistila, že čínska vláda dosiaľ prísne kontrolovala všetok výskum pôvodu koronavírusu v domácich podmienkach, no zároveň ho dotovala štedrými grantmi. Monitorovala všetky zistenia vedcov a tí si museli zverejnenie akýchkoľvek údajov nechať schváliť pracovnou skupinou riadenou čínskym vládnym kabinetom. Štátne médiá taktiež pracovali s teóriami naznačujúcimi, že koronavírus mohol mať pôvod inde ako v Číne.

(SITA/AP

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices