Ilustračné PHOTO: FB MZSR

KORONAVÍRUS: Afrika zakontrahovala takmer 300 miliónov dávok vakcíny

Afrika si zabezpečila takmer 300 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Potvrdil to vedecký poradca kontinentálneho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Nicaise Ndembi.

Spomenuté množstvo dávok zabezpečili nezávisle od iniciatívy pre globálny prístup k vakcínam proti ochoreniu COVID-19 (COVAX) podporovanej Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), ktorá štartuje v apríli.

„Čierny kontinent“ počas víkendu prekonal hranicu troch miliónov potvrdených prípadov koronavírusu, z ktorých bolo viac ako 1,2 milióna v Juhoafrickej republike. „Vakcíny plánujeme mať do konca prvého štvrťroka 2021,“ skonštatoval Ndembi s tým, že Afrika neskôr očakáva 600 miliónov dávok v rámci iniciatívy COVAX.

Podľa Ndembiho africkí predstavitelia oslovili najmenej 10 výrobcov a vývojárov vakcín, keďže na kontinente chcú zaočkovať aspoň 60 % z celkovej 1,3-miliardovej populácie, čo predstavuje asi 780 miliónov ľudí. CDC uviedlo, že na splnenie tohto cieľa bude potrebných asi 1,5 miliardy dávok za predpokladu, že každá osoba dostane dve.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Úsilie zaočkovať uvedený počet Afričanov bude stáť asi 10 miliárd dolárov, podľa Ndembiho by sa to mohlo podariť do dvoch rokov.

(SITA/AP)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

V africkej Angole prebehlo prvé stretnutie EÚ-Afrika na parlamentnej úrovni. Medzi zástupcami Európskej únie nechýbal …

Consent choices