Monika Beňová. PHOTO: Instagram/Monica Benova

M. Beňová: Je dobre, že vakcíny zabezpečuje Únia, naša vláda by to nezvládla

Poslanci Európskeho parlamentu sa budú na úvod utorňajšieho plenárneho zasadnutia zaoberať dostupnosťou vakcín. Európska komisia v zmysle prijatej stratégie v oblasti vakcín proti koronavírusu doposiaľ uzavrela dohody o predbežnom nákupe s viacerými výrobcami v objeme približne dvoch miliárd dávok.

Vakcíny sú do jednotlivých členských štátov distribuované potom ako získajú povolenie na úrovni Európskej únie, sú dostupné a je preukázaná ich bezpečnosť a účinnosť. „Prístup k nim majú všetky členské krajiny súčasne a to na základe prepočtu v závislosti od počtu ich obyvateľov,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Napriek spravodlivo nastavenému modelu počúvame od predstaviteľov slovenskej vlády, či už od premiéra alebo jeho ministra zdravotníctva, sťažnosti o tom, že za nedostatok vakcín a teda aj pomalosť priebehu očkovania na Slovensku môže Európska únia. „Býva zvykom, že vládni predstavitelia radi hodia svoju neschopnosť na Úniu. Neschopnosť našej vlády s bojom proti pandémii vírusu COVID-19 je pritom doslova tragická. Nevedia sa zhodnúť na opatreniach a obrovské problémy majú aj pri nákupoch testov, na čo doplácame všetci. Nechcem si ani len predstavovať, ako by to vyzeralo keby s týmto svojím amaterizmom museli zabezpečovať vakcíny,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Postup Európskej komisie pri nákupe vakcín môže mať isté nedostatky, no na rozdiel od slovenskej vlády a jej krokov v ňom existuje jednoznačne nastavený systém. „Ten je možné na základe doterajších skúseností ďalej zlepšovať, posilňovať efektívnosť rozhodovacích procesov, či zvyšovať jeho transparentnosť,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices