klus
Martin Klus Zdroj: ÚVSR

M. Klus: Dezinformácie a ohýbanie histórie pripomínajú, že hodnoty demokracie treba chrániť

„Slovensko a Litvu spája okrem členstva v Európskej únii (EÚ) a Severoatlantickej aliancii (NATO) aj podobná história. Vďaka vlastným skúsenostiam z boja za nezávislosť si aj tri desaťročia od pádu komunizmu v Európe uvedomujeme, že hodnoty ako pravda či sloboda nie sú samozrejmosťou a musíme za ne opakovane bojovať. Preto máme dnes veľmi podobné názory aj na aktuálne výzvy európskej či medzinárodnej politiky.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v stredu, 27. januára 2021 v Bratislave, počas videokonferencie s námestníkom ministra zahraničných vecí Litovskej republiky pre záležitosti Európskej únie Arnoldasom Pranckevičiusom.

Bilaterálne vzťahy Slovenska a Litvy sú dlhodobo výborné a úspešne sa rozvíjajú v politickej, ekonomickej či kultúrnej oblasti, a to aj na medzinárodnej úrovni. Aktuálny proces plánovaného otvorenia honorárneho konzulátu SR vo Vilniuse ešte v tomto roku len dokazuje obojstranný záujem na posilnení spolupráce.

„Pre Slovensko, ktoré aktuálne prijíma novú Bezpečnostnú stratégiu, je Litva, vďaka svojim skúsenostiam, veľkou inšpiráciou aj v boji s dezinformáciami. Sme však hrdí aj na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR do posilnenej predsunutej prítomnosti NATO (eFP) v Pobaltí. Slovenský kontingent síce sídli v Lotyšsku, no jeho mandát ako garanta bezpečnosti sa vzťahuje na celé Pobaltie, vrátane Litvy, čo naši litovskí partneri oceňujú,“ priblížil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

V súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 sa obaja partneri zhodli, že po zvládnutí zdravotných výziev bude dôležité aj prekonanie ekonomických dôsledkov koronakrízy. Rozhodujúcu úlohu v tom zohrajú reformy zahrnuté do plánov obnovy a odolnosti.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

„Tieto finančné zdroje vnímame ako peniaze pre budúcnosť. Chceme ich využiť na vybudovanie zelenšej, inovatívnejšej a digitálnejšej ekonomiky,“ priblížil M. Klus. Dodal, že podobne ako Slovensko aj Litva podporuje čo najskoršie zavedenie tzv. covid certifikátov na celoeurópskej úrovni, a to nielen pre medicínske účely, ale aj pre potreby cestovania.

Témou online rozhovoru štátneho tajomníka slovenského rezortu diplomacie M. Klusa s námestníkom litovského ministra zahraničných vecí A. Pranckevičiusom bola aj aktuálna situácia v Ruskej federácii po zadržaní Alexeja Navaľného.

Partneri zhodne označili nedávne udalosti za veľmi znepokojujúce a odsúdili zadržanie ruského opozičného lídra, ako aj následné brutálne potlačenie demonštrácii za jeho prepustenie. Zhodli sa tiež na tom, že snahy o prekrúcanie histórie odohrávajúce sa v Rusku, ktoré v Litve spájajú s rokmi po druhej svetovej vojne, respektíve s rokom 1991 a u nás najmä s rokom 1968, sú pre obe krajiny absolútne neprijateľné.

O mam

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices