Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Komentár: Ako sa Veľká Británia začína postupne rozpadávať

Keď si Británia v roku 2016 zvolila brexit, tak nikoho ani nenapadlo, akú dohru bude mať toto rozhodnutie. A už vôbec nikto nepredpokladal, že sen o silnej a jednotnej Veľkej Británii by sa pohol aj rozplynúť. Ktovie, aké by boli výsledky referenda, keby sa konalo tento rok a boli by vopred známe jeho následky?

Autorom je študent gymnázia a najmladší člen redakcie Európskych Novín Marco Németh

Počas rokovaní do poslednej chvíle nebolo totiž jasné, či nastane trvdý brexit, kvôli populistickej politike Borisa Johnsona alebo sa podarí dosiahnuť aké – také diplomatické riešenie. Vyjednávania trvali až do Vianoc, kedy premiér Johnson vyhlásil, že majú“ späť kontrolu nad svojimi zákonmi a naším osudom.“ Tak, ako počas kampane za Brexit, kde druhým najväčším lobistom za odchod z Európskej únie bol práve on, aj posledné roky sme mohli počuť samé populistické vyhlásenia, nevynímajúc ani to posledné. Pričom je jednoznačné, že bude, a už aj je, práve Spojené kráľovstvo, ktoré týmto rozchodom stráca viac. Výsledkom brexitu sa teraz zaoberať nebudeme, už sme o tom písali. Dôležité je však spomenúť, že pravidlá rybolovu, čo bola jedna z najdôležitejších súčastí Johnsonovej taktiky ako sa udržať čo najďalej pri moci, sa veľmi v nasledujúcich rokoch nezmenia. Brexit sa nepríjemne dotkol aj študentov, ktorí boli postihnutí niekoľkonásobne, najviac však tým, že Ostrovy nebudú naďalej súčasťou programu Erasmus.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Zdá sa však, že počas rokovaní britská vláda zabudla na rastúce napätie v Škótsku, kde väčšina obyvateľov počas referenda hlasovala za zotrvanie v Únii. Zo severu krajiny sa začínajú ozývať čoraz silnejšie hlasy o odtrhnutí sa od Británie a návrate do favorizovanej EÚ. Škóti síce v roku 2014 odmietli v pomere 55 ku 45 percentám osamostatniť sa od Spojeného kráľovstva, ale zdá sa, že situácia sa odvtedy zmenila. Preto sa už aj škótska premiérka Sturgeonová usiluje vypísať ďalšie referendum, čo však musí najskôr odsúhlasiť britská vláda v Londýne, pod vedením Johnsona. „Nechceli sme odísť a dúfame, že sa k vám čoskoro pripojíme ako rovnocenný partner,“ vyhlásila premiérka , z čoho sa dajú jasne vydedukovať politické nálady v tejto oblasti.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Škótsko nie je jediné

A Škótsko nie je jediné s podobnými úmyslami! Severné Írsko je britská provincia , ktorú brexit zasiahol najviac. Ostrov je rozdelený na dve časti, avšak vďaka Schengenu ľudia nemuseli stáť hodiny v rade, aby mohli ísť navštíviť rodinu do vedľajšej dediny. Bohužiaľ, občania v tejto oblasti už na vlastnej koži pocítili, aké je to mať hranice v strede ostrova. V minulosti počas krvavého konfliktu bolo zabitých viac ako 3 500 ľudí.Odôvodnené sú teraz obavy, že kvôli rozdeleniu Írska a Severného Írska po brexite by opäť mohli vzbĺknuť nepokoje.Predsedníčka Severoírskej republikánskej strany McDonaldová má preto podobné názory, ako jej kolegyňa zo Škótska. Dlhodobo vyjadruje znepokojenie a rozhorčenie nad rozhodnutím Londýna, a preto si myslí, že by obyvatelia mali dostať príležitosť rozhodnúť sa o svojej budúcnosti.

Zdá sa, že je len otázkou času, kedy zanikne povestná hrdá Veľká Británia, ktorá porazila samú seba.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices