Ilustračné PHOTO: © European Union.

KORONAVÍRUS: Červený kríž plánuje pomôcť s očkovaním pol miliardy ľudí

Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) predstavila plán na podporu očkovania 500 miliónov ľudí po celom svete proti ochoreniu COVID-19 v hodnote 100 miliónov švajčiarskych frankov. Ku kroku pristúpila v čase, keď panujú obavy z obrovských nerovností pri distribúcii očkovacích látok v chudobných a bohatých štátoch.

Federácia, ktorá zastrešuje národné skupiny, uviedla, že 50 najchudobnejších krajín sveta dosiaľ získalo len 0,1% podaných dávok vakcín, zatiaľ čo v prípade 50 najbohatších krajín to bolo 70 %. Takáto nerovnosť by podľa IFRC mohla „mať potenciálne opačný účinok a viesť k smrteľnému a zničujúcemu následku“, pretože z oblastí bez vakcinácie sa môže vírus ďalej šíriť a mutovať. „Bez rovnomernej distribúcie nebudú v bezpečí ani tí, čo sú zaočkovaní,“ upozornil vo vyhlásení generálny tajomník federácie Jagan Chapagain.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Plán IFRC zahŕňa zavedenie národných vakcinačných kampaní, kroky k vybudovaniu dôvery vo vakcíny a úsilie o boj s dezinformáciami o ich účinnosti. Iniciatíva začne so 66 národnými spoločnosťami Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ďalšie rokujú s ich vládami.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Zavedenie rozšíreného programu očkovania pred 50 rokmi bolo kľúčovým momentom v histórii verejného zdravia a …

Consent choices