jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union

Eugen Jurzyca: Ak sa dlhy odpustia, zarobia na tom dlžníci, väčšina ostatných prerobí

Viac ako 100 ekonómov dnes vyzvalo Európsku centrálnu banku, aby poskytla 2 500 miliárd eur na zotavenie ekonomiky eurozóny z pandémie ochorenia COVID-19 odpustením verejných dlhov.

1. Ak sa dlhy odpustia, zarobia na tom dlžníci, väčšina ostatných prerobí. Teoreticky: Ak by sa dlhy slovenských miest a obcí v časoch Slovenskej koruny riešili tak, že by napríklad Košice či Devín dostali pôžičku od Národnej banky Slovenska, ktorú by nemuseli splatiť, tak by sme vari neverili tomu, že na to nedoplatí nikto.

2. Ak sa budú takto odpúšťať verejné dlhy, ktoré krajiny sa nabudúce budú snažiť riešiť ekonomické problémy štrukturálnymi reformami? Asi žiadne.

3. Zo 106 signatárov bol jeden z tzv. šetriacich krajín (“frugalistov”). Z vysoko zadlžených krajín (nad 100 percent HDP) bolo celkovo 82 signatárov.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

4. Čiže ekonómovia zo zadlžených krajín vyzývajú šetriace krajiny, aby za nich zaplatili dlh.

5. Mimochodom, jednou z organizátoriek podpisovej akcie je poslankyňa Európskeho parlamentu za Socialistov, ktorá sa už viackrát na pôde EP pokúšala o demontáž trhovej ekonomiky a Paktu stability a rastu.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices