Ivan Korčok, minister ZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2020

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok intervenoval proti rozhodnutiu nemeckej vlády vyžadovať od slovenských vodičov nákladnej dopravy testy pri vstupe do Nemecka

V súvislosti s rozhodnutím nemeckých úradov zaradiť Slovensko medzi rizikové krajiny kvôli šíreniu nových mutácií koronavírusu kontaktoval šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok svojho nemeckého partnera ministra zahraničných vecí Heika Maasa. Ubezpečil, že slovenská vláda robí všetko pre zvládnutie nepriaznivej situácie a chápeme, že každá krajina sa snaží brániť proti prenosu vírusu cez hranice.

„Zároveň však žiadame o upustenie od požiadavky na preukázanie sa 48-hodinovým testom pre vodičov nákladnej dopravy pri vstupe do Nemecka. Toto opatrenie bude spôsobovať obrovský problém, pre našich vodičov je prakticky ťažko realizovateľné a je veľmi pravdepodobné, že spustí reťazovú reakciu aj u ostatných krajín,“ zdôraznil minister Korčok.

V koordinácii s ministrom dopravy SR Andrejom Doležalom sa minister Korčok tiež obrátil na komisára Maroša Šefčoviča so žiadosťou o tlmočenie žiadosti SR Komisii EÚ, aby urýchlene vyhodnotila, či nemecké požiadavky na predkladanie testov pri nákladnej doprave sú v súlade so zavedením a fungovaním tzv. zelených pásov, ktoré sú základným predpokladom na zabezpečenie nepretržitých dodávok vo vnútornom trhu EÚ.

Viac..  Eugen Jurzyca o nových pravidlách pre vodičov: Ak vám v Amsterdame vezmú vodičák, tento zákaz bude platiť aj vo Svidníku

„Naše ekonomiky sú úzko prepojené, v súčasnosti sme výrazne postihnutí dôsledkami koronavírusu a preto vyzývam, aby sme sa v EÚ vyhli krokom, ktoré budú viesť k recipročným opatreniam a ďalšiemu narušeniu vnútorného trhu,“ skonštatoval Ivan Korčok. Požiadavky SR boli dnes v Berlíne nemeckej strane oficiálne komunikované aj diplomatickou nótou.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices