PHOTO: European Council

V4 pomáha chrániť Európsku úniu, tvrdia vedúci predstavitelia Poľska, Maďarska, ČR a Slovenska

Maďarský premiér Viktor Orbán v stredu vyhlásil, že úlohou stredoeurópskych národov je pomôcť chrániť Európsku úniu pred vonkajšími hrozbami i vlastnými sklonmi k budovaniu impéria a zároveň ochraňovať svoju nezávislosť. Učinil tak pri príležitosti stretnutia vedúcich predstaviteľov V4 a predsedu Európskej rady Charlesa Michela na krakovskom hrade Wawel.

Predseda vlády Maďarska v Krakove zdôraznil, že V4 pozná, aká je jej zodpovednosť za budúcnosť Európy. Okrem spomenutých Orbána a Michela sa na stretnutí zúčastnili aj premiéri Poľska, Česka a Slovenska – Mateusz Morawiecki, Andrej Babiš a Igor Matovič.

Vedúci predstavitelia Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska na stretnutí taktiež podpísali vyhlásenie o spolupráci v kybernetickom sektore.

Vyšehradská skupina si tento týždeň pripomína 30. výročie svojho vzniku. Bola založená 15. februára 1991 na základe vyhlásenia o spolupráci, ktoré vo Vyšehrade podpísali prezidenti Lech Walesa z Poľska, Václav Havel z vtedajšieho Československa a József Antall z Maďarska. Poľsko má v súčasnosti 12-mesačné rotujúce predsedníctvo skupiny, ktoré 1. júla odovzdá Maďarsku.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices